Officieel: Vier Nederlandse stemmen voor Google Assistent onderweg

Officieel: Vier Nederlandse stemmen voor Google Assistent onderweg

Google Assistent-stemmen

Binnenkort zal je Google Assistent heel anders klinken, want er zijn vier nieuwe stemmen onderweg voor het Nederlands. De stemmen heten Male 1, Male 2, Female 1 en Female 2, en je kan ze nu alvast beluisteren op de ontwikkelaarssite van Google. Dat ontdekte Android Police. Je scrollt daarvoor naar beneden tot je die vier talen onder 'Dutch' ziet, en vervolgens kan je de geluidsfragmenten alvast beluisteren.

Eerder raakte al bekend dat we naast een vrouwenstem voor het Nederlands binnenkort ook een mannenstem mogen verwachten, en we wisten dankzij een 'Vraag het Google'-filmpje van Google Nederland op YouTube dat er gezocht werd naar kandidaten. Tips waren daarvoor altijd welkom, en we hadden onze hoop daarom gevestigd op clown Bassie, maar die lijkt het niet te zijn geworden.

Screenshot van de vier stemmen

Wavenet

Voor de stem Male 1 heeft Google zijn Wavenet-technologie toegepast. Dat is een neuraal netwerk dat Google in 2014 heeft gekocht, dat ervoor moet zorgen dat spraakpatronen een stuk menselijker klinken. Als we de drie voorbeeldzinnen beluisteren, moeten we ook zeggen dat de toepassing van Wavenet erg succesvol lijkt, want Male 1 klinkt in de drie zinnen een stuk natuurlijker dan Male 2.

Beschikbaarheid

Momenteel zijn de nieuwe stemmen enkel toegankelijk voor ontwikkelaars en het is nog niet bekend wanneer we ermee aan de slag kunnen. Als de stemmen actief zijn, zal je ze kunnen instellen via de instellingen van je Assistent. Je houdt daarvoor je Home-knop ingedrukt en tikt daarna rechtsonder op het 'Verkennen-icoontje'. Tik daarna rechtsboven op de profielfoto van je Google-account en selecteer 'Instellingen'. Ten slotte kies je het tabblad 'Assistent', en daar zal je de vier talen terugvinden als je 'Assistent-stem' kiest.

Welke nieuwe Google Assistent-stem is jouw favoriet? Is er een stem die je nu alvast niet kan uitstaan? Herken je bekende stemmen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Google Assistent

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties