Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Videoland Unlimited gaat concurrentie aan met Netflix en HBO, heeft meer te bieden

· 09 mei 2014

Videoland bestaat al heel lang en is sinds kort eigendom van RTL. Een match waar veel meer mee te doen is dan je vooraf denkt, dat werd ons wel duidelijk tijdens een preview van deze veelbelovende Video on demand-dienst, Videoland Unlimited.

Videoland

Als je ooit de gelegenheid krijgt om met de oprichter van MovieMaxx/Videoland te spreken dan moet je die kans grijpen. Co Mast is het schoolvoorbeeld van een self-made-man. Begonnen in een supermarkt als hulp omdat hij van zijn vader geen boer mocht worden, ging daarna de weg op met videobanden en de rest is geschiedenis. Het is een mooi verhaal.

Videoland begon in 2006 al met het verhuren van videofilms op het internet, toen zagen Mast en zijn medewerkers al dat het afgelopen was met de fysieke verhuur van de video's en dat het internet het zou overnemen. Wat Videoland deed kun je niet met HBO en Netflix vergelijken maar wel met de verhuurdiensten van UPC en Pathe.

De samenwerking met RTL gaf Videoland de mogelijkheid om de online-dienst breder te trekken en Videoland Unlimited was geboren. Deze abonnementsdienst gaat de concurrentie aan met Netflix en HBO in Nederland en het denkt dat het een hele goede kans maakt om zich te kunnen meten met deze grootmachten.

Videoland Unlimited

Voordat we meer vertellen over Videoland Unlimited, eerst meer over de samenwerking met RTL. Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam vertelt Arno Otto, MD RTL Digital Media, dat het bij RTL om content en techniek draait. Door technologie centraal te zetten maakt het bedrijf niet alleen maar content voor de televisie, maar maakt het content voor het platform waar het op dat moment geschikt voor is. Televisie is tegenwoordig alleen nog maar het doorgeefluik in de kamer en niet zozeer meer het medium dat bepaalt wanneer jij kijkt.

Bij RTL hebben ze ook goed gekeken naar de opkomst van bedrijven als Netflix, maar als snel bleek dat de kijker zijn aandacht niet verschoof maar dat er eenvoudigweg meer gekeken werd naar video-content. Dus de aandacht voor de 'klassieke' televisie bleef en daarnaast ging de consument meer kijken naar Video On Demand (VOD)

Dat is een terrein waar RTL met Videoland Unlimited de strijd kan aangaan, hetgeen overigens niet te vergelijken is met NLziet. Bij NLZiet werkt RTL met een aantal collega's samen en brengen ze een gezamenlijke 'terugkijk'dienst is waar de kijker programma's kan terugkijken van de afgelopen week. Een gebruiker zal maximaal een maand terug kunnen kijken, alle programma's die daarvoor getoond werden kunnen niet meer bekeken worden. Videoland Unlimited zal zich beperken tot films en series waarbij de content zal beschikbaar blijven.

Wat maakt Videoland Unlimited anders?

We schreven al dat Videoland video's per stuk verhuurde en met Unlimited ook series en films tegen een vast maandtarief gaat aanbieden. Een veel gehoorde klacht bij diensten als Netflix is dat de titels 'te oud' zijn, maar daar is een reden voor. Wanneer een film de bioscoop in gaat duurt het enige maanden voordat hij vrijgegeven wordt op een VOD-dienst te verschijnen. Tussen het moment van verschijnen in de bioscoop en de het verschijnen via een VOD-dienst mag deze film wel per keer verhuurd worden op internet. Videoland Unlimited gaat dus beiden bieden waardoor je per saldo meer en een actuelere content zult hebben in de dienst.

Deze dagfilms moet je wel afrekenen buiten het abonnementsgeld om van Videoland Unlimited, maar daar kun je korting op krijgen. Op elke serie die je kijkt kun je een rating achterlaten en dat wil Videoland stimuleren en kun je 'Moviepoints' verdienen. Deze moviepoints kun je weer gebruiken om deze dagfilms te bekijken, zie het als een soort spaarkaart.

Videoland

Assortiment

Videoland Unlimited gaat voor een zo breed mogelijk assortiment en dat is niet makkelijk. De dienst moet met allerlei bureau's afspraken gaan maken over het laten zien van deze titels. Tijdens de bijeenkomst vertelt men dat er per maand 100 nieuwe titels aan de database worden toegevoegd, waaronder ook veel Nederlandse content.

Over Nederlandse producties gesproken, het populaire Divorce was voor het seizoen begon al in zijn geheel gratis op Videoland Unlimited te zien (VU loopt al als beta bij KPN) en toch was de seizoensstart van deze serie beter dan ooit. Het is overigens wel het plan dat veel series van RTL ook in de Videoland Unlimited-dienst terecht komen. 

Eigen producties

Maar ook Videoland Unlimited zal ook eigen producties (Nederlangs en Engels) gaan maken en exclusief tonen op de eigen VOD-dienst, vergelijkbaar met Netflix en HBO dus. Dat lijkt heel wat maar Videoland investeert al jaren in binnen- en buitenlandse producties. Overigens vertelt Co Mast dat Netflix niets anders doet dan een goed idee kant en klaar aankopen en dat exclusief vertonen op de eigen dienst. House of Cards is daar een voorbeeld van.

Wat maakt een platform succesvol? Juist...erotiek

De Betamax-video is het nooit geworden omdat dit systeem geen porno had. Het internet was nooit zo groot geworden als al die miljoenen sexsites er niet waren geweest. De 'Adult entertainment' is een volwassen productgroep en hoewel er natuurlijk niemand naar kijkt is het wel een belangrijk onderdeel van video. Bij Videoland Unlimited doen ze niet zo moeilijk en daarom zal er genoeg te kijken zijn in de erotiek-afdeling. Deze films zullen afdoende afgeschermd worden door middel van filters etc...

Wat kost het?

Wanneer je straks Videoland Unlimited wilt gaan kijken dan ben je €10 per maand kwijt. Daarvoor kunnen vier mensen een profiel aanmaken en apart van elkaar een film of serie bekijken. Deze profielen kunnen aangepast worden aan de leeftijd of de mogelijkheid tot het kopen van films of niet. De dienst is per maand opzegbaar maar je account blijft wel bestaan zodat je de gespaarde moviepoints kunt bewaren.

videoland

Apps, Apps en Chromecast!

Natuurlijk zal deze dienst niet alleen via de computer bekeken worden want binnen twee maanden gaan de apps voor Videoland Unlimited live voor iOS en Android en is het mogelijk deze dienst op smartphones en tablets te gebruiken.

Gelukkig heeft Videoland ook vooruit gekeken en zal het mogelijk zijn de content van Videoland te 'casten' met de Chromecast. Daarnaast kun je ook kijken via de Playstation, XBox en heeft Videoland afspraken gemaakt voor apps op SmartTV's van onder andere Samsung en LG.

Platform

Het technische gedeelte van Videoland Unlimited is groots. Om al deze content te kunnen aanbieden is er een serverpark aangelegd waar je u tegen zegt. Meer dan 100(!) man hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het product om het zo goed, mooi en snel mogelijk te maken. Men is met name trots op de zoekfunctie binnen de site die net als Google auto-aanvullen kent en niet alleen in titels maar ook op acteur/actrice en regisseur zoekt.

zoeken

De gebruikersinterface is niet heel veel anders dan die van de concurrentie maar is wel overzichtelijk. Er is een duidelijke onderverdeling en je kunt linksboven een filter gebruiken. Dit filter kun je gebruiken voor het genre maar ook voor de taal en de bekende kijkwijzer, voor de kinderen is er een kidsmode die in de toekomst uitgebreid zal worden met paarse ponies en andere zaken. Daarnaast is er een 'Aanbevolen' sectie die naar gelang je meer kijkt en meer sterren in de reviews gegeven hebt meer op jou voorkeur afgestemd zal worden. 

filter

Elke film heeft een eigen pagina waarop meer informatie staat, een trailer en waar je ook de reviews kunt lezen. Bij de series staan hier ook alle afleveringen naast elkaar. Erg duidelijk en overzichtelijk en de pagina is responsive, dus past zich aan aan elk beeldformaat.

Pacific Rim

Conclusie

Videoland Unlimited heeft alles in zich om succesvol te worden, maar alles zal afhangen van de techniek en de marketing. Ik ben overtuigd van het product en nu maar eens zien of de zuinige Hollander ook zijn knip wil trekken voor deze dienst. De voordelen zijn dat het aanbod breed zal zijn, er populaire Nederlandse series te zien zullen zijn en dat men ook dagfilms kan kijken. Men zal wel moeten knokken tegen het hippe Netflix en HBO, maar met een breed aanbod en de medewerking van de RTL-familie moet dat zeker lukken. Videoland Unlimited zal voor de zomer beschikbaar komen zoals het er nu naar uit ziet.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (28)
Bezig met laden van reacties...