Huawei P30 Pro of Samsung Galaxy S10 Plus, wie wint de strijd? [video]

Huawei P30 Pro of Samsung Galaxy S10 Plus, wie wint de strijd? [video]

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy S10 Plus en Huawei P30 Pro

Vorige keer lieten we de Huawei Mate 20 Pro het opnemen tegen de gloednieuwe S10 Plus. We riepen die laatste uit tot winnaar, al was de Mate 20 Pro wel in prijs gedaald in vergelijking met de Samsung Galaxy S10 Plus. Dit keer plaatsen we een nog stevigere gladiator in de arena tegenover de S10 Plus, en hij heet 'Huawei P30 Pro'. De basismodellen hebben elk een prijskaartje van rond de 1000 euro en ze zijn op dit moment de absolute toptoestellen van Huawei en Samsung. Gaat de S10 Plus dit keer opnieuw met de overwinning aan de haal? Bekijk ook de video onderaan dit artikel.

Design

Huawei en Samsung maken heel andere keuzes, want Samsung zegt voor het eerst vaarwel tegen schermranden en gaat voor een camera-inkeping in de rechtse hoek en Huawei kiest voor een waterdruppelinkeping als bij de OnePlus 6T bijvoorbeeld. De P30 Pro voelt verder in de hand hetzelfde aan zoals de Mate 20 Pro: aangenaam door de sterk afgeronde hoeken, maar vrij dik en erg zwaar. De S10 Plus is daarentegen juist slank en licht, maar ligt wel minder steviger in de hand. Samsung laat zijn gebruikers ook graag hun vingerspieren trainen om aan de power-knop te komen, wat maar moeilijk went voor gebruikers met kleinere handen.

Beelden van de verschillende kleurenvariaties van de P30 Pro

Aan de achterkant pronkt bij de P30 Pro een verticale cameramodule die behoorlijk uit de behuizing steekt, De S10 Plus heeft daarentegen een iets fijnere horizontale module en vingerafdrukken zijn minder goed zichtbaar op de glazen behuizing. Beide komen ze in een aantal bijzondere en nieuwe kleurenvarianten, waarbij de P30 Pro kleuren als Breathing Crystal demonstreert. De S10 Plus op zijn beurt dan weer een keramische variant. De topper van Samsung heeft ook een 3,5 mm audiojack die de P30 Pro mist.

Samsung Galaxy S10 Plus foto's

Conclusie

De P30 Pro ligt steviger in de hand, maar vertoont meer vingerafdrukken en heeft geen audiojack-aansluiting. De S10 Plus voelt daarentegen slanker en lichter aan, maar heeft een minder goede plaatsing van de power-knop. Beide hebben ze ook een andere soort van camera-inkeping die het scherm meer randloos moet maken. Doordat ze elk hun sterktes en zwaktes hebben en zo verschillend zijn, houden we het bij deze op een gelijkspel.

Winnaar

Ex aequo

Scherm

Het zijn beide toptelefoons waardoor ze elk een knap en energiezuinig OLED-scherm kregen, maar we kunnen echt wel besluiten dat Samsung heer en meester is wat schermtechnologie betreft. In tegenstelling tot de Mate 20 Pro houdt de P30 Pro het op Full HD, tegenover het QHD-scherm van de S10 Plus. Daarnaast hebben we nooit een mooier scherm getest met een dergelijke accurate kleurenweergave en hoge helderheid. De S10 heeft een grote stap voorwaarts gemaakt op dit gebied vergeleken met de S9.

Samsung Galaxy S10 camera-inkeping wallpaper

De P30 Pro heeft meer afgeronde hoeken aan het scherm wat hem wel beter in de hand doet liggen, maar wat ook tegelijk zorgt voor vervormingen in het beeld in de curves aan de zijkanten. De S10 Plus scoort ook punten doordat het automatisch blauw licht filtert in de LED's van het scherm en Samsung gebruikt het sterke Corning Gorilla Glass 6.

Conclusie

Samsung is een duidelijke winnaar als we de telefoon vergelijken op de kwaliteit van hun schermen. Samsung heeft hier veel meer op ingezet dan Huawei vergeleken met de vorige generatie vlaggenschepen en het resultaat is duidelijk zichtbaar.

Winnaar 

Samsung Galaxy S10 Plus

Prestaties

Deze vergelijking is boeiend want beide toestellen laten de Qualcomm Snapdragon 855 links liggen en gaan traditioneel voor een chipset die ze zelf ontworpen hebben. De Galaxy S10 Plus gebruikt voor het eerst de Exynos 9820 en de P30 Pro haalt opnieuw de HiSilicon Kirin 980, boven die geïntroduceerd werd met de Mate 20 Pro.

In afwachting tot definitieve benchmarks die je in de review van de P30 Pro zal vinden, kunnen we al wel zeggen dat de Exynos-processor duidelijk getest is als snelste. Vooral op het gebied van grafische kracht, heeft Huawei het moeilijk met bijbenen. Samsung gaat daarnaast ook verder wat variaties in opslag en werkgeheugen betreft, want de S10 Plus is verkrijgbaar in een model met 12 GB RAM en maar liefst 1 terabyte opslag. De P30 Pro houdt het maximaal op 8 GB aan werkgeheugen en komt maximaal met 256 GB opslag.

Samsung Galaxy S10 Plus - benchmarks

Conclusie

Samsung zet meer in op brute kracht met de S10 Plus dan Huawei dat doet met de P30 Pro. Natuurlijk is dat in het najaar met de lancering van de Mate 30 Pro wel een ander verhaal. We kunnen stellen dat de S10 Plus de krachtigere chipset heeft en ook meer mogelijkheden biedt qua RAM en opslag voor wie daarin geïnteresseerd is.

Winnaar

Samsung Galaxy S10 Plus

Accuduur

Momenteel testen we de batterij van de P30 Pro nog met onze meet-tool AccuBattery, maar nu is het ons al duidelijk dat de P30 Pro een beduidend betere accuduur heeft dan de S10 Plus. Niet alleen is op papier de capaciteit groter bij het toestel van Huawei met een 4200 mAh accu, tegenover 4100 mAh voor de S10 Plus, maar dat laat zich nog duidelijker voelen in de praktijk. De topper van Huawei heeft ook een scherm met een lagere maximale resolutie wat ook de batterij ten goede komt.

Beelden van de verschillende kleurvariaties van de P30 Pro

De accuduur is momenteel nog steeds de grootste achilleshiel van smartphones, want allemaal willen we uiteindelijk een telefoon die je slechts wekelijks hoeft op te laden. Snelladen werd in het leven geroepen om de pijn te verzachten en het is ook geschenk uit de hemel als je snel uit huis wil vertrekken, maar de accu van je telefoon bijna leeg is. Huawei toont zich meer ambitieus op het gebied van snelladen, want de grote batterij van de P30 Pro laad je in een halfuur tot 70 procent met de stevige 40 watt oplader. Samsungs telefoon heeft daarentegen een minder krachtige 15 watt snellader.

Huawei P30 Pro of Samsung Galaxy S10 Plus, wie wint de strijd? [video]

Conclusie

De P30 Pro neemt de krachtige snellaadtechnologie van de Mate 20 Pro over en daarmee laadt hij de S10 Pluis gemakkelijk achter zich. De accucapaciteit van de P30 Pro is ook iets groter en in de praktijk laat dat zich duidelijk voelen. Met het oog op de toekomst, als je accu begint te verslijten, zit je dus beter met de P30 Pro.

Winnaar

Huawei P30 Pro

Camera

De Samsung Galaxy S10 Plus maakte een inhaalbeweging wat betreft cameratechnologie met de toevoeging van een telelens en groothoeklens. Alleen blijkt in vergelijking met de telefoon van Huawei een inhaalbeweging niet te volstaan, want de Chinese fabrikant heeft volop ingezet op de camera's van zijn telefoon. De P30 Pro kreeg in de eerste plaats een SuperZoom-telelens met een lenzenopstelling in een hoek van 90 graden, verspreid over zowel de dikte als breedte van de telefoon.

Beelden van de verschillende kleurvariaties van de P30 Pro

Aan de andere kant zorgt de RYB-sensor van de SuperSpectrum-hoofdcamera ervoor dat de fotoprestaties in omstandigheden met minder licht verbeterd werden. Als laatste is er nog de Time of Flight (ToF)-camera waarmee je objecten driedimensionaal kan meten en geavanceerde bokeh-effect foto's kan nemen. Je kan alvast veel meer lezen over deze verbeteringen in ons artikel met eerste indrukken en binnenkort vind je een volledige fototest in de review van de P30 Pro. Al vind je hieronder alvast een kleine vergelijking in onze studio waarin de camera's van deze toptelefoons het tegen elkaar opnemen.

Links: Samsung Galaxy S10 Plus, rechts: Huawei P30 Pro

De groothoeklens van de S10 Plus neemt foto's in een grotere hoek, maar in ruil treden er meer vervormingen van het beeld op aan de buitenkant van de foto. Je ziet bij de S10 Plus-foto ook een lensvervorming door het licht van de spots.

Links: Samsung Galaxy S10 Plus, rechts: Huawei P30 Pro

Bij de fotovergelijking van de hoofdcamera merk je dat de P30 Pro iets accurater is met kleuren en de foto's van de 40 MP camera leggen ook meer details vast. In onderbelichte omstandigheden is het verschil van deze camera's veel groter.

Links: Samsung Galaxy S10 Plus, rechts: Huawei P30 Pro

De P30 Pro komt met 5x optische zoom in vergelijking met de 2x optische zoom van de S10 Plus en dat verschil is immens. Als je verder inzoomt dan hier op de afbeelding te zien is, treedt er bij bij beide telefoons kwaliteitsverlies op.

Links: Samsung Galaxy S10 Plus, rechts: Huawei P30 Pro

Hier zie je een vergelijking van de digitale zoom van de toestellen en beide zijn ze 10x ingezoomd. Wat het maximum is voor de S10 Plus, valt bij Huawei onder 10x hybrid zoom waarbij softwarematige verbeteringen worden gedaan. De foto van de P30 Pro heet veel meer detail en de telefoon van Huawei kan nog verder inzoomen tot 50x digitale zoom.

Conclusie

De Huawei P30 Pro is de camera van de S10 Plus op de belangrijkste vlakken te slim af. Huawei toont meer ambitie op dit gebied en dat loont ook. Als smartphonefotografie voor jou belangrijk is, weet je bij welke toestel je moet zijn.

Winnaar

Huawei P30 Pro

Software

Samsung en Huawei maakten de laatste tijd elk hun eigen verbeteringen. Samsung kwam vorig jaar opdraven met de splinternieuwe One UI die er echt gelikt uitziet. Het Koreaanse bedrijf past ook veel consequenter zijn donker thema toe in zijn apps en interface. Minder goed aan One UI is dat sommige aspecten onlogisch zijn, zoals een venster dat op het volledig scherm wordt geopend als je een map op het startscherm aantikt.

EMUI, Huawei's schil, komt eveneens van ver, maar we zien elke keer weer kleine verbeteringen. Zo komt EMUI standaard met Google Berichten en het uitstekende SwiftKey als toetsenbord in plaats van eigen software die naar voren wordt geschoven. De schil ziet er visueel iets minder aantrekkelijker uit en komt standaard zonder applade, maar mits een paar aanpassingen in de instellingen kan je ze wel naar je eigen hand zetten. EMUI 9.1, dat gelanceerd werd met de P30 Pro, komt ook met verbeteringen zoals 2 GB extra opslag die niet door het systeem wordt gebruikt.

Huawei P30 Pro of Samsung Galaxy S10 Plus, wie wint de strijd? [video]

Conclusie

One UI ziet er echt 'next-gen' uit, maar heeft net als EMUI ook duidelijk minder goede aspecten. EMUI heeft als voordeel dat het minder de eigen diensten pusht. Het komt volledig neer op eigen voorkeur wat dit aspect betreft.

Winnaar

Ex aequo

De grote winnaar

Als je in deze vergelijking nagaat welke telefoon de meeste overwinningen in de wacht heeft gesleept, zal je merken dat het dit keer uitdraait op een gelijk spel. Wat niet wil zeggen dat deze toestellen op elk aspect aan elkaar gewaagd zijn, integendeel. De P30 Pro biedt veel meer flexibiliteit met de camera en heeft een betere accuduur, terwijl Samsung overduidelijk het betere schermpaneel heeft en met de Exynos 9820 de krachtigste chipset in handen heeft.

Het is daarom niet aan ons om te zeggen dat het scherm van een smartphone belangrijker is dan een camera of de accuduur in vergelijking met de processorkracht, dat is aan jou om voor jezelf te bepalen. Wanneer de Huawei Mate 30 Pro en Samsung Galaxy Note 10 op de wereld losgelaten worden, zouden de machtsverhoudingen ook weer helemaal anders kunnen zijn.

Wat wel zeker is, is dat deze toestellen een stevige tegenstander in elkaar vinden. De Galaxy S10 Plus kon nog als iets betere telefoon bestempeld worden in vergelijking met de Mate 20 Pro, maar dat kan niet meer gezegd worden nu de P30 Pro gearriveerd is. Zijn Chinese concurrent is een eerlijke tegenstander met dezelfde grootte - lees: 'prijskaartje'.

Volg Androidworld

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor een zorgvuldig afgewogen portie aan video's met Android-nieuws, interviews, hands-on-video's en gemopper over de ingewikkelde namen van Nokia-smartphones in onze AW Hangout-podcast. Volg ons zeker ook op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwsupdates en de beste artikelen van Androidworld.nl.

> YouTube: Androidworld

> Instagram: androidworldnl

> Facebook: Androidworld

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk