[Video] Oculus Quest mobiele VR-headset: mobiele virtual reality op een hoger niveau?

[Video] Oculus Quest mobiele VR-headset: mobiele virtual reality op een hoger niveau?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Oculus Quest

Dit jaar kon Androidworld alvast de Oculus Go testen, de eerste volledig draadloze virtual reality-headset, maar nu krijgt die een krachtigere broer: de Oculus Quest. Het apparaat introduceert vrijheid in 6 dimensies (genaamde 6 DOF) wat moet zorgen voor een realistische ervaring. Oculus rekent daarmee af met het grootste minpunt van de Go, de 3 DOF. Verder krijgt hij ook een krachtigere Snapdragon 835 van Qualcomm ingebouwd.

Oculus ziet het apparaat als een echte spelconsole, want in tegenstelling tot de Rift die je met een pc moet verbinden, werkt dit apparaat volledig onafhankelijk. Het krijgt ook dezelfde controllers als de Rift voor pc, in tegenstelling tot de enkele en eenvoudigere controller van Oculus Go. Het apparaat gebruikt camera's op de behuizing van de headset om zo zijn spelgebied in alle veiligheid af te bakenen met de Passtrough Plus-functie.

Foto's van de virtual reality-headset

Kwaliteitscontrole en Google-samenwerking

Oculus, een bedrijf van Facebook, wil met de Quest meer een gamerpubliek aanspreken dan met de Go. Het bedrijf trekt ontwikkelaars aan om naast een qame voor de Rift ook voor de Quest te publiceren. Daarnaast gaat het ook een kwaliteitscontrole doen van apps in zijn applicatiewinkel, waardoor apps met 360 graden-content geweerd worden. Wil je vooral videostreaming in VR doen? In dat geval kies je beter de Go, dat zegt het hoofd content, Jason Rubin van Oculus, aan Androidworld.

Androidworld vroeg Rubin ook waarom het nooit met Google in zee ging wanneer die eigen VR-hardware wilde maken voor zijn Daydream-platform. Rubin stelt dat Google niet de ambitie bleek te hebben om echt in te zetten op VR. Na de eerste Daydream-headset koos Google dan ook voor Lenovo als hardwarepartner. Een probleem met Daydream is dat er een gebrek aan sterke content is dat voor het platform wordt gemaakt. Rubin benadrukt dat daarom de kwaliteit van de content voor Oculus belangrijk is.

Foto's van de virtual reality-headset

Toch slaagt ook het dochterbedrijf van Facebook er nog steeds niet in om de grootste gametitels aan te trekken met zijn VR-platform, Denk aan games als Assassin's Creed of Call of Duty. Rubin is ervan overtuigd dat Oculus op weg is om daar in de toekomst wel in te slagen en de Quest moet daar met zijn krachtigere hardware mee een rol in spelen.

Streaming van VR-spellen

Een aantal maanden geleden raakte ook het streamen van games onder de aandacht nadat Google zijn Stadia-platform heeft aangekondigd. Je hebt hierdoor alleen een capabele internetverbinding nodig om games aan de hoogste resolutie te kunnen spelen en krachtige hardware is dus geen vereiste. We vroegen aan Rubin of het streamen van games voor virtual reality geen doorbraak kan betekenen. Je zou dan namelijk dezelfde kwalitatieve graphics van de Rift, die gebruikt maak van de videokaart van je pc, op een mobiele headset kunnen verkrijgen. Zo ben je niet beperkt tot de kracht die een smartphone-chipset van Qualcomm levert.

Foto's van de virtual reality-headset

Rubin reageert enthousiast en stelt dat hij gelooft in een toekomst van VR-streaming, zeker met het oog op de ontwikkeling van 5G. Al zegt hij er meteen bij dat volledige 3D-werelden in virtual reality nog meer grafische kracht en dus grotere dataloads van je netwerk vraagt dan gewone 2D-games. Voorlopig blijft zo'n toepassing nog toekomstmuziek.

Androidworld kreeg een testexemplaar van de Quest en binnenkort kan je een volledige review van het apparaat verwachten. De Oculus Quest kreeg een adviesprijs van 449 euro en deze lente komt hij op de markt.

Volg Androidworld

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor een zorgvuldig afgewogen portie aan video's met Android-nieuws, interviews, hands-on-video's en gemopper over de ingewikkelde namen van Nokia-smartphones in onze AW Hangout-podcast. Volg ons zeker ook op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwsupdates en de beste artikelen van Androidworld.nl.

> YouTube: Androidworld

> Instagram: androidworldnl

> Facebook: Androidworld

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk