Trump verlengt 'Huawei-verbod': dit zijn de gevolgen

Trump verlengt 'Huawei-verbod': dit zijn de gevolgen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Verenigde Staten hebben de sancties gericht op Chinese fabrikanten als Huawei en ZTE met een jaar verlengd. Dat betekent dat Amerikaanse telecombedrijven een jaar lang geen netwerkapparatuur van deze bedrijven mogen gebruiken.

Handelsoorlog China en VS

Sinds eind mei 2019 woedt er een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De Verenigde Staten voert meerdere redenen aan voor de tariefverhogingen voor China zoals oneerlijke concurrentie en spionage door de Chinese overheid. Ten gevolge van dit handelsconflict kwamen er een hele reeks Chinese fabrikanten op een zogenaamde zwarte lijst te staan waaronder Huawei. Op deze manier werd het bedrijf afgesneden van Amerikaanse software en chips.

[readmore articles="203072"]

Google werd genoodzaakt de Android-licentie voor Huawei in te trekken waardoor alle nieuwe Huawei- en Honor-telefoons alleen nog maar gebruik kunnen maken van een opensource-versie van Android (AOSP). Deze opensource-versie bevat geen Google Play Store en ook geen Google-apps zoals Gmail, Google Drive en Google Maps. Nog een belangrijk onderdeel dat ontbreekt in AOSP is Google Mobile Services (GMS). Hierdoor werken bepaalde apps minder goed zoals de Uber-app. Deze app maakt gebruik van  de gegevens van Google Maps dat deel uitmaakt van GMS.

Beelden van de telefoon

Huawei Mate 30 Pro zonder Google-apps

Huawei moest in een ontzettend hoog tempo een alternatief voor GMS ontwikkelen en lanceerde maanden later zijn alternatief Huawei Mobile Services (HMS). De AppGallery werd het alternatief voor de Google Play Store en Huawei spoort sindsdien ontwikkelaars aan om hun apps in deze appwinkel uit te brengen. Ondertussen komen de eerste Huawei- en Honor-telefoons zonder GMS en met HMS in Nederland en België op de markt, maar onze eerste ervaringen met de software op deze telefoons zijn nog altijd verre van positief

[readmore articles="204615"]

Apps als WhatsApp, Facebook en Instagram staan (nog) niet in de AppGallery en Netflix kan je op deze telefoons ook niet gebruiken. Huawei komt wel met oplossingen voor het ontbreken van deze apps maar deze komen soms met beveiligingsrisico's en zijn niet altijd eenvoudig om te gebruiken. Dan zijn er ook nog andere omwegen om GMS op deze Huawei-toestellen te krijgen, maar deze trucjes zijn alleen weggelegd voor de meer ervaren Android-gebruikers.

Alles wat je moet weten over de Huawei-telefoons zonder Google

Welke apps werken wel en welke niet?

Verlenging Huawei-verbod met 1 jaar

Reuters meldt nu dat de president Trump de sancties gericht op Chinese fabrikanten van telecommunicatieapparatuur met een jaar heeft verlengd, tot en met 15 mei 2021. Dat doet hij in het kader van een nationale noodsituatie waardoor het Amerikaanse bedrijven verboden is om telecommunicatieapparatuur te gebruiken die is gemaakt door bedrijven die een nationaal veiligheidsrisico vormen. Amerikaanse bedrijven mogen dus nog steeds geen netwerkapparatuur van Huawei en ZTE gebruiken.

Over de verlenging van het handelsverbod is niets bekend gemaakt, en Huawei blijft ondertussen nog altijd op de zwarte lijst staan die ervoor zorgt dat Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met personen en bedrijven/organisaties op deze lijst.

Huawei- en Honor-telefoons met HMS

Huawei heeft altijd gezegd dat het de voorkeur geeft aan Android als besturingssysteem. Maar nu het bedrijf nog altijd op de zwarte lijst staat, zal Huawei zijn huidige strategie met betrekking tot de ontwikkeling van HMS en het uitbreiden van het aanbod aan apps en games in de AppGallery voortzetten. Alle nieuwe telefoons van de fabrikant worden dus geleverd met Android, maar zonder Google-apps en - diensten. 

[readmore articles="206872"]

Je zal op deze telefoons dus het ecosysteem van Huawei vinden en voorlopig tegen bovenstaande problemen aanlopen. We gaan er vanuit dat Huawei nu meer dan ooit zijn best gaat doen om het aanbod in de AppGallery te verbeteren om zo zijn klanten van een goede gebruikerservaring te voorzien.

Beelden van de telefoon

Huawei P40 Pro zonder Google-apps

Huawei- en Honor-telefoons met GMS

Huawei heeft in het begin van de crisis ook een toezegging aan zijn klanten gedaan dat het de beveiligingsupdates en after-sales services blijft leveren aan alle bestaande Huawei- en Honor-smartphones en tablets. Dit geldt voor de producten die met Google-apps en -diensten zijn geleverd zoals de Huawei P30 Pro. Deze belofte zal nog steeds blijven gelden.

We hebben Huawei Nederland om een reactie gevraagd omtrent de verlenging van het handelsverbod tussen de VS en China. Zodra we de reactie binnenkomt, passen we dit artikel aan.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk