Verbod op mobieltjes in Franse scholen

Verbod op mobieltjes in Franse scholen

Uitbreiding van verbod

Mobieltjes zijn in Frankrijk al langer verboden in de klas, maar nu heeft de Franse minister van onderwijs Blanquer aangekondigd dat vanaf september 2018 mobieltjes ook buiten de klas verboden worden. In pauzes en tussenuren zullen de scholieren het nu ook zonder mobieltjes moeten stellen. De Franse president Emanuel Macron had het verbod al aangekondigd in zijn verkiezingsprogramma tijdens de presidentsverkiezingen in mei van dit jaar en komt deze belofte nu na.

Redenen om de mobieltjes in te nemen zijn het feit dat ze scholieren afleiden van wat ze op school moeten leren en ook in de pauzes alleen nog aandacht lijken te hebben voor hun mobieltjes . Daarnaast is er ook een angst dat mobieltjes worden ingezet bij (cyber-)pesten. Aan de andere kant zijn er ook mensen die stellen dat mobieltjes een goede aanvulling zouden kunnen zijn op middelen die het onderwijs tot zijn beschikking heeft, maar die mening lijkt een meerderheid niet toegedaan.

Verschillende groeperingen die ouders van scholieren vertegenwoordigen hebben al langer aangedrongen op dit verbod, omdat jongeren tegenwoordig onafscheidelijk lijken geworden met hun mobieltjes. Er waren twijfels dat deze regelgeving doorgevoerd zou worden, maar de eerste stappen zijn nu dus gezet. Het is nog wel een uitdaging om alle studenten hun mobieltjes in te laten leveren aan het begin van de schooldag. De mobieltjes zullen op school in kluisjes bewaard moeten worden.

Handhaving

In 2009 werd al eerder wetgeving doorgevoerd die het verbood voor kinderen om op basis- en middelbare scholen mobieltjes in de klas te hebben. De aanleiding hiervoor was de angst voor de effecten van de straling van mobiele telefoons op kinderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verbod op scholen tot nu toe niet overal even goed is gehandhaafd. De uitbreiding van het verbod zou misschien een nieuwe impuls geven aan de handhaving ervan.

Bron: TheLocal, PortableGear

Lees meer over:
Onderwijs

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties