Verbod op handel met Huawei in beperkte mate ongedaan gemaakt

Verbod op handel met Huawei in beperkte mate ongedaan gemaakt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei handelsverbod

Huawei kwam in het centrum van alle aandacht toen bleek dat de Verenigde Staten Amerikaanse bedrijven verbood om nog langer hardware of software te verhandelen met de Chinese techgigant. Google ontnam Huawei zijn Android-licentie voor toekomstige smartphones en chipfabrikanten konden niet langer onderdelen leveren. Het bedrijf is erg afhankelijk van chips van onder meer Intel en Qualcomm om zijn smartphones te bouwen. Huawei gaf inmiddels al een reactie over de directe gevolgen van de maatregel.

Ondertussen meldt Reuters dat de Verenigde Staten Huawei opnieuw toegestaan om goederen in het land te kopen, maar het gaat om een erg beperkte terugschroeving van de maatregel. Het bedrijf zal in staat zijn om onderdelen te kopen als ondersteuning van de huidige producten die door zijn klanten worden gebruikt. Het gaat hierbij enerzijds om het onderhoud van netwerkapparatuur wereldwijd en daarnaast ook de ondersteuning van smartphones van consumenten.

Beelden van de verschillende kleurvariaties van de P30 Pro

Beperkte ophef van het verbod

Toch kan Huawei nog steeds geen nieuwe aankopen doen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, want in dat geval moet het bedrijf goedkeuring krijgen voor een licentie die waarschijnlijk door de VS zal worden geweigerd. In een verklaring stelt de Amerikaanse secretary of commerce, Willbur Ross, dat de nieuwe regelgeving Amerikaanse bedrijven die afhankelijk zijn van Huawei-apparatuur de tijd geeft om nieuwe deals te sluiten.

Huawei P30 Pro persafbeelding

"Samengevat zal deze maatregel Huawei toelaten om zijn operaties verder te zetten rond de huidige gebruikers van zijn telefoons en landelijke netwerken", aldus Ross. De nieuwe regelgeving is geldig tot 19 augustus, daarna gaat het vorige verbod in principe weer van kracht.

Reality check

Huawei oprichter Ren Zhengfei stelt dat de nieuwe tijdelijke maatregel weinig betekenis heeft voor Huawei, omdat het bedrijf zelf alvast de nodige acties had ondernomen voor dit soort scenario. "De acties van de Amerikaanse overheid wijzen erop dat ze onze mogelijkheden onderschatten", zegt hij in een verklaring aan CCTV.

Amerikaanse analisten spreken over een 'reality check' van de overheid. Het afgelopen jaar kocht Huawei voor 11 miljard dollar aan Amerikaanse goederen en de reacties op het handelsverbod gisteren zouden tonen hoe diep Huawei-technologie wereldwijd zit verweven. Toch is de voorlopige maatregel nog geen definitieve oplossing voor de Chinese gigant, want mogelijk zal die pas in de maak zijn nadat China en de VS hun handelsdeal hebben afgesloten.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk