Veel high-end Android-telefoons krijgen later dit jaar satellietverbinding

Veel high-end Android-telefoons krijgen later dit jaar satellietverbinding

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Veel high-end smartphones die op Android draaien krijgen later dit jaar satellietverbinding. Satellietbedrijf Iridium en chipbakker Qualcomm hebben een partnerschap afgesloten om dat mogelijk te maken.

Satellietverbinding

In Nederland zullen we er over het algemeen weinig van merken: bij ons is eigenlijk overal wel verbinding. Maar als je ergens in Zweden woont, dan heb je zeker niet altijd mobiele dekking en dan komt zo’n satellietverbinding van pas. Het kan ook handig zijn voor bijvoorbeeld de scheepvaart: iedereen die wel eens de ferry heeft genomen naar Newcastle weet dat je telefoon op de open zee al vrij snel in paniek raakt: waar is netwerk?

Deze samenwerking kan daar positieve invloed op hebben, zeker omdat in heel veel Android-smartphones Qualcomm-chips zitten. Qualcomm noemt de nieuwe functie Snapdragon Satellite en de kans is aanwezig dat er een extra vergoeding voor wordt gerekend, zeker als het straks ook nog naar tablets, laptops en mogelijk zelfs voertuigen komt.

Gerelateerde artikelen

Qualcomm-chips

In Europa hebben we vaak Qualcomm-chips in high-end-toestellen, maar vaak in high end-Samsung-toestellen dan weer niet. Dat is echter waarschijnlijk per Samsung Galaxy S23 weer anders (maar daarover horen we dus op 1 februari meer).

Let wel, zo’n satellietnetwerk betekent niet dat je vrolijk kunt gaan TikTok’en en uren kunt bellen met je oma: het is op dit moment alleen beschikbaar voor het verzenden en ontvangen van basic tekstberichten mocht er een noodgeval zijn. Het gaat ook om miljoenen telefoons die dat straks in één keer kunnen, dus dat het eerst nog vrij kleinschalig is qua mogelijkheden, dat is geen ramp: als het maar in noodgevallen werkt.

Veel high-end Android-telefoons krijgen later dit jaar satellietverbinding

Fabrikant

Er schuilt echter nog een addertje onder het gras, want het is helaas niet alleen een kwestie van een Qualcomm-chip hebben in je toestel. Het is ook aan de fabrikant van je telefoon. Die moet het alsnog wel mogelijk maken om van deze dienst gebruik te maken.

Satellietnetwerk lijkt populairder te worden: Apple kondigde het in september ook aan voor iPhone 14 en in Groot-Brittannië had Bullitt de primeur. Ook hier is het alleen bedoeld voor noodgevallen.

Bron afbeelding: Wizwow

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk