Apps die twee jaar geen updates kregen, verdwijnen uit de Play Store

Apps die twee jaar geen updates kregen, verdwijnen uit de Play Store

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Eind dit jaar zal een hele reeks apps in de Play Store niet meer zichtbaar zijn. Dat komt omdat Google heeft beslist om alle apps te verbergen die gemaakt zijn voor een oudere versie van Android. Apps die twee versies achterblijven, en dus twee jaar geen update kregen, zijn niet meer te installeren.

Verborgen apps

Google neemt in de Play Store de teugels strakker in handen. Deze week maakte Google bekend dat ongebruikte apps automatisch alle toestemmingen verliezen op Android-telefoons, maar de volgende maatregel gaat nog een stuk verder. Apps die twee jaar op rij lang niet zijn geoptimaliseerd voor de nieuwste versie van Android, gaat Google voor gebruikers verbergen in de Play Store, dat zegt het bedrijf in een blogbericht.

Deze beslissing van Google is een nieuwe beveiligings- en kwaliteitsstandaard voor Android-apps. Apps die twee jaar lang niet zijn bijgewerkt met de laatste functies voor Android en functies op het vlak van beveiliging en privacy, worden niet langer als geschikt beschouwd voor gebruikers.

Gevolgen voor gebruikers en ontwikkelaars

De maatregel die ingaat vanaf 1 november heeft grote gevolgen voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Het is niet duidelijk hoeveel apps hierdoor getroffen worden. Dit najaar verschijnt Android 13 en tegen dan moeten ontwikkelaars dus ten minste een update hebben doorvoeren die op Android 11 is gericht. Google maakt wel duidelijk dat ontwikkelaars die meer tijd nodig hebben om hun apps bij te werken dit keer nog om uitstel kunnen vragen.

Gerelateerde artikelen

En voor gebruikers heeft de beslissing ook grote gevolgen, want in de Play Store zullen alle apps die niet aan de voorwaarden voldoen, niet meer te installeren zijn. Dat geldt ook voor oudere apps die in de praktijk nog probleemloos werken. Als je een van deze apps op je telefoon hebt geïnstalleerd, dan kan je ze wel blijven gebruiken. Alleen als je ze hebt verwijderd, kan je ze niet langer installeren vanuit de Play Store.

Deze beslissing kan in bepaalde gevallen gebruikers een reden geven om weer vaker apps te sideloaden wanneer ze niet meer beschikbaar zijn in de Play Store. Dat wil zeggen dat je het apk-bestand van een andere bron installeert, wat de kans op malware op je telefoon vergroot. Wat denk jij over deze beslissing van Google? Is het een goede stap om Android-apps veiliger te maken voor gebruikers? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over de Play Store

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk