8 op de 10 vakantiegangers verbindt met onveilige openbare wifi

8 op de 10 vakantiegangers verbindt met onveilige openbare wifi

Schimmige zomerbar

Het Haagse cyber securitybedrijf Cybersprint heeft vastgesteld dat 80 procent van de Nederlandse vakantiegangers gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken. Als je verbindt met zo’n netwerk - dat vaak gratis is – loopt je het risico dat kwaadwilligen erin slagen om je gegevens te onderscheppen. Je weet namelijk niet in welke mate die ietwat schimmige zomerbar op Mallorca zijn wifi-netwerk al dan niet heeft beveiligd.

Meisje op het strand met telefoon

Volgens het onderzoek verbindt driekwart van de reizigers die openbare wifi-gebruiken om e-mails te lezen of zoekmachines te gebruiken. 60 procent wil dan weer gebruik maken van sociale media en 30 procent van de Nederlanders schrikt er zelfs niet voor terug om even een app voor internetbankieren open te gooien. 13 procent ten slotte gebruikt de wifi op reis voor zakelijke doeleinden.

Internetfraude

Hackers zouden van een slecht beveiligd netwerk kunnen profiteren om persoonlijke gegevens uit je e-mails te pluizen, of om wachtwoorden van sociale media of webshops te achterhalen. Voor je het weet kan je slachtoffer worden van internetfraude als een crimineel plots bijvoorbeeld aankopen begint te doen via je Amazon-account dat erg handig ook aan je PayPal is gekoppeld.

Iemand voelt een betaling uit via zijn laptop

We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen dat de gevolgen voor mensen die met openbare wifi verbinden voor zakelijk gebruik eens zo groot kunnen zijn. Je zet niet alleen je eigen privacy en data op het spel, maar ook die van het bedrijf waar je voor werkt. In tijden waarin ransomware -software die bestanden versleutelt- serieus aan populariteit wint, is het gewoon het risico niet waard om eventueel met zulke criminelen te maken te krijgen.

Mobiele data en hotspots

De oplossing is natuurlijk erg simpel en voor de hand liggend. Zorg dat je op reis vertrekt met een stevige portie mobiele data (3G of 4G). Als je binnen Europa reist, kan je de data uit je huidige abonnement gebruiken, en indien nodig kan je tijdelijk voor een stevigere formule kiezen zodat je zeker toekomt. Voor wie het plezier verder opzoekt, kan bij een lokale provider aankloppen voor een herlaadkaart.

Handige tip: gebruik de mobiele hotspot-functie van je Android-telefoon op je verbinding te delen met je medereizigers. Een mobiele hotspot met wachtwoord is een veilig alternatief voor een openbaar wifi-netwerk. Al leert de logica ons dat je natuurlijk niet met zeven tegelijk kan surfen op het mobiele internet van één telefoon. Verbind jij weleens met openbare netwerken op vakantie?

Via: Cybersprint

Lees meer over:
Security

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties