Vage taskkillers en RAM boosters maken geen kans in Android 14

Vage taskkillers en RAM boosters maken geen kans in Android 14

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De zogenaamde taskkillers, cleaners en boosters in de Google Play Store bestaan al sinds het prille begin van Android. Je gebruikt deze apps als je wat van je geheugen vrij wil maken om je telefoon een opkikker te geven. Wat veel mensen niet weten is dat Android zelf al slim geheugenbeheer heeft, wat deze apps overbodig maakt. Google gaat er nu in Android 14 voor zorgen dat deze apps het moeilijk krijgen.

Taskkillers, cleaners en boosters in de Android Market

Ja zolang bestaan ze al, sinds de appwinkel nog Android Market heette. Deze apps beloven je een snellere smartphone. Dit doen ze veelal door processen af te sluiten en 'onnodige bestanden' op te ruimen. Ze hebben vaak één ding gemeen: ze verbruiken veel accu en zitten vol, maar dan ook echt vol met flink in het oog springende advertenties.

Gerelateerde artikelen

Google gaat deze apps aanpakken in Android 14

Deze apps doen in de praktijk dus meer kwaad dan goed. Gelukkig neemt Google in Android 14 eindelijk een standpunt in tegen deze vage apps. De betreffende apps maken gebruik van de machtiging KILL_BACKGROUND_PROCESSES om een systeemfunctie aan te roepen die ervoor zorgt dat alle apps op de achtergrond op je telefoon worden gestopt. In Android 14 zal dit niet meer mogelijk zijn. Dat ontdekte Android-enthousiasteling Mishaal Rahman.

Vage taskkillers en RAM boosters maken geen kans in Android 14

Wanneer een app in Android 14 deze functie aanroept, kan de app alleen haar eigen achtergrondprocessen beëindigen. Zelfs als de app zich richt op een oudere Android-versie en de specifieke pakketnaam van een app. In Android 14 kan dus alleen een systeem-app de toestemming krijgen om een andere app dan zichzelf af te sluiten.

Zoals aangegeven, Android beheert achtergrondprocessen automatisch. Als zo'n taskkiller een app geforceerd afsluit, dan wordt ze gewoon opnieuw opgestart. Uiteindelijk vertraagt dat proces de telefoon weer, omdat de achtergrondtaken die worden uitgevoerd door de afgesloten app weer opnieuw moeten worden gestart. Fijn dat Google dit met Android 14 wil gaan aanpakken. We hopen dus dat deze restrictie in de stabiele versie van Android 14 komt.

De populairste artikelen over Android 14

Meer over Android 14 ontdek je in de tweede developer preview (DP2) van Android 14 die Google zojuist heeft aangekondigd. Daarin zitten veel nieuwe mogelijkheden waaronder de terugkeer van het notificatielampje.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk