Twitter verkocht data rechtstreeks aan Cambridge Analytica

Twitter verkocht data rechtstreeks aan Cambridge Analytica

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Cambridge Analytica 

Het data-analytisch bedrijf Cambridge Analytics heeft met via Facebook verkregen accounts geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dit bleek eerst om persoonlijke gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers maar later werd bekend dat het er 87 miljoen waren. De data van deze gebruikers is door het bedrijf verzameld via een app, een persoonlijkheidstest gemaakt door de Aleksandr Kogan. Deze man verkocht de uitkomst vervolgens aan Facebook. De test had toegang nodig tot je account maar na het verlenen van toestemming bleek ook dat er gegevens van vrienden werd verzameld zonder dat zij daar weet van hadden. Inmiddels heeft Facebook maatregelen genomen om de toegang van deze apps toe bepaalde persoonlijke gegevens in te perken. Mark Zuckerberg heeft sorry gezegd en aangegeven hier lering uit te trekken.

Dit weekend bracht The Telegraph het nieuws naar buiten dat Twitter ook bij het analysebedrijf betrokken is geweest. De data werd dit keer niet via een app verzameld, nee, Twitter heeft persoonlijke gegevens rechtstreeks verkocht aan Cambridge Analytics. De betreffende onderzoeker Aleksandr Kogan heeft één dag toegang gekregen tot onder andere privéberichten uit de periode tussen december 2014 en april 2015.

Twitter heeft hier ook nog eens flink aan verdiend: de deal beslaat 13% van de totale inkomsten van Twitter van vorig jaar.

Reactie Twitter

Twitter heeft inmiddels via een reactie laten weten dat advertenties van Cambridge Analytics op het sociale netwerk niet meer zijn toegestaan aangezien het bedrijfsmodel in strijd is met dat van Twitter zelf. Het bedrijf laat ook weten dat er geen misbruik is gemaakt van de data. Bij Facebook was dat wel het geval, de data is mogelijk ingezet tijdens de werkzaamheden voor de Trump-campagne in 2016.

Via: The Telegraph

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk