Ex-topman: "Twitter steekt beveiligingsproblemen in doofpot"

Ex-topman: "Twitter steekt beveiligingsproblemen in doofpot"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De klokkenluider Peiter Zatko heeft in de Amerikaanse Senaat pijnlijke onthullingen gedaan over de beveiliging van Twitter. Hij spreekt over lekken die al jarenlang aanwezig zijn en waar Twitter geen inspanning voor doet om ze weg te nemen. Zatko noemt het een doofpotcultuur bij het bedrijf en grootschalige misleiding.

Beveiligingsproblemen Twitter

"Met dat ik bij Twitter ging werken, leed het bedrijf onder beveiligingsbedrijven die al meer dan 10 jaar lang aansleepten, en het deed geen betekenisvolle inspanningen om ze te verhelpen", onthult Peiter Zatko, de vroegere beveiligingstopman van Twitter in de Amerikaanse Senaat.

Peiter Zatko schetst in zijn getuigenis hoe alleen positief nieuws tot bij het management geraakte en negatieve berichten inzake de beveiliging in een doofpot terecht kwamen. "Omdat ik trouw wilde blijven aan mijn standpunt omtrent transparantie, heb ik de beveiligingsfouten herhaaldelijk gemeld bij de top van het bedrijf. Pas nadat die meldingen werden genegeerd, heb ik mijn onthullingen gedaan bij overheidsagentschappen en regulators."

Spionnen en vrije toegang

Zatko heeft veel van die doofpotoperaties al eerder genoemd. Volgens hem hebben een Chinese en een Indiase spion het bedrijf geïnfiltreerd en hebben de helft van de Twitter-medewerkers toegang tot persoonlijke gegevens van gebruikers. Dat gaat om e-mailadressen, IP-adressen en hun locatie. "Het was onmogelijk om de productieomgeving te beschermen. Alle ingenieurs hadden toegang. Er werd niet geregistreerd wie van de omgeving gebruik maakte en wat hij heeft gedaan", zei hij tegen onder meer CNN.

Gerelateerde artikelen

"Het bestuur van Twitter misleidt het publiek, de wetgevers, regulators en zelfs zijn eigen raad van bestuur", besluit Peiter Zatko. Een woordvoerder van Twitter heeft de getuigenis in een reactie aan NPR verworpen. "De getuigenis van vandaag bevestigt dat meneer Zatko's aantijgingen omgeven zijn door inconsistenties en onnauwkeurigheden."

Overname Elon Musk

En wie Twitter nog van leugens beschuldigt is Elon Musk. De Miljardair en Tesla-topman mag zich op 17 oktober in de rechtbank Amerikaanse staat Delaware verdedigen tegen het bestuur van Twitter. Nadat het bedrijf zijn overnamebod van 44 miljard euro had geaccepteerd, wilde Musk de verkoop stoppen omdat Twitter zou liegen over het aantal actieve gebruikers op de sociale media-app. Er zijn volgens hem veel meer zogenaamde 'botaccounts' dan Twitter wil toegeven. Twitters aandeelhouders hebben donderdag de overname met een stemming goedgekeurd, dat weet Bloomberg, wat de Tesla-CEO niet zal helpen in de rechtbank.

Twitter

Twitter

Met de officiële Twitterapp van het bekende sociale netwerk kun je korte berichtjes de wereld insturen of personen een privéberichtje sturen. Je kunt foto's of gif ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk