Twitter accepteert weer linkjes naar concurrenten Mastodon en Instagram

Twitter accepteert weer linkjes naar concurrenten Mastodon en Instagram

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

In een tweet linken naar een leuke Instagram-post of interessante Mastodon-server? Dat kan weer gewoon. Het kon tijdelijk niet, want Twitter had doorkliklinkjes naar andere social media verboden. Zo kon je niet meer op Twitter zeggen dat je ook te vinden bent op Instagram, met een linkje. Of Mastodon, of Facebook. Inmiddels kan dat dus weer gewoon wel.

Update 19/12/2022: Twitter heeft de tweet met de wijziging en de aangepaste voorwaarden weer verwijderd. We hebben dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Linkjes op Twitter

Twitter liet zondagavond het volgende in een tweet en via aangepaste voorwaarden weten: “Twitter is waar de publieke conversatie plaatsvindt, en waar mensen van over de hele wereld komen om hun bedrijven, kunst, ideeën en meer te promoten. We weten dat veel van onze gebruikers actief zijn op andere sociale media platforms; Twitter zal echter in de toekomst niet langer gratis promotie van specifieke sociale media platforms op Twitter toestaan.”

Waarom niet, dat schrijft het social medium niet direct, maar de linkjes zouden ‘mogelijk schadelijk’ zijn. Daarnaast geeft het aan om welke platforms het precies gaat: Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post, Nostr en derde partijen zoals linktr.ee en lnk.bio. Twitter geeft ook voorbeelden: ‘Volg mij @gebruikersnaam op Instagram’ of ‘Check mijn Facebookprofiel: facebook.com/gebruikersnaam’. Even later werd de betreffende tweet verwijderd en de website met het nieuws offline gehaald.

Gerelateerde artikelen

Concurrentiestrijd

Je mocht afgelopen weekend dus nog wel iets zeggen over een social medium, maar gaat het om linkjes dan krijg je problemen. Het ging zelfs verder dan linkjes: alleen een gebruikersnaam van een ander platform noemen kon je al in de problemen brengen. Je mocht simpelweg geen content die is gemaakt op een ander platform promoten op Twitter. Deed je dat wel, dan komt niet alleen je tweet in de problemen, want ook je account kon dan ook nog worden opgeschort.

Heb je al eerder getweet over deze onderwerpen, dan kwam er een waarschuwing bij je tweet te staan. Het was dus een vrij grote verandering op het social medium, dat volgens Elon Musk heel erg draait om vrijheid van meningsuiting. Aan de andere kant voert hij de laatste tijd met Twitter zoveel experimenten uit, dat het ons niets verbaast dat ook dit een test is gebleken die door alle kritiek is teruggedraaid.

Het voelt wel wat apart: alsof Twitter ziet dat mensen door al het geëxperimenteer zeggen dat ze willen vertrekken en dat mensen ze vooral moeten volgen op andere sociale media. Wil Twitter dit voorkomen door een soort tralies op dit soort tweets te zetten? Zeker als je veel volgers hebt op het social medium, dan wil je bij een potentieel vertrek wel de kans krijgen om op Twitter te zeggen waar mensen je dan kunnen vinden.

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zondagavond ook een poll geplaatst en daarin vraagt hij of hij moet aftreden als hoofd van Twitter. Momenteel vindt ruim 57 procent van de Twitteraars dat hij zijn functie moet neerleggen. Wat vind jij van het moderne bestuur van Twitter? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk