Tweede gebruiker op Samsung Galaxy Tab S8 kan tablet niet volledig gebruiken (en dat blijft zo)

Tweede gebruiker op Samsung Galaxy Tab S8 kan tablet niet volledig gebruiken (en dat blijft zo)

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra is op de redactie aanbelandt en na het instellen van de premium Androidtablet viel meteen op dat de tweede gebruiker minder mogelijkheden heeft. Dit is er aan de hand.

Update 11/02/2021: De reactie van Samsung Nederland is aan het artikel toegevoegd. We hebben dit tevens opnieuw gepubliceerd.

Meerdere gebruikers voor de Galaxy Tab S8

De Samsung Galaxy Tab S8, Samsung Galaxy Tab S8 Plus en Samsung Galaxy Tab S8 Ultra zijn alle drie premium Androidtablets met uitstekende specificaties, zoals de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chipset, voldoende werk- en opslaggeheugen, lange update-ondersteuning, grote schermen en grote accu's. De tablets draaien op One UI 4.1 dat gebaseerd is op Android 12 en komen dus ook met de allernieuwste features die de Galaxy S22-serie ook heeft. Toch kan niet iedereen gebruik maken van alle functies, en dan bedoel ik de tweede gebruiker.

Tweede gebruiker op Samsung Galaxy Tab S8 kan tablet niet volledig gebruiken (en dat blijft zo)

Gebruikersprofielen in Android

Allereerst een uitleg over gebruikersprofielen in Android. Je kunt een telefoon of tablet delen met familie en vrienden door voor elke persoon een gebruikersprofiel te maken. Elk gebruikersprofiel heeft een persoonlijke ruimte op het apparaat voor aangepaste startschermen, accounts, apps, instellingen en meer. Je hebt de volgende gebruikersprofielen:

  1. Gebruiker: Een gebruiker die niet de eigenaar van het apparaat is, is een profieltype dat geschikt is voor iemand die je telefoon vaak kan gebruiken, zoals een gezinslid. Alle gebruikers hebben een eigen ruimte op het apparaat met gepersonaliseerde startschermen, accounts, apps, instellingen en meer.
  2. Gast: Een gastprofiel is bedoeld voor iemand die je telefoon voor korte tijd gebruikt. Net als bij een gebruiker krijgt een gastprofiel een eigen ruimte op het apparaat, maar deze ruimte kan gemakkelijker weer worden verwijderd nadat een gast klaar is met het apparaat.
  3. Account: Met een account kun je een service zoals Gmail gebruiken met één gebruikersnaam en wachtwoord.
  4. Beperkt profiel (alleen voor tablets): Met een beperkt profiel kun je beheren welke functies en content een gebruiker mag zien. Je kunt bijvoorbeeld de beschikbaarheid van niet-gezinsvriendelijke content beperken.

Ik heb op de Tab S8 Ultra een tweede gebruiker aangemaakt. Dus geen gebruiker met een beperkt profiel die meer voor kinderen bestemd is.

Tweede gebruiker op Samsung Galaxy Tab S8 kan tablet niet volledig gebruiken (en dat blijft zo)

Beperkingen voor gebruikers

Tijdens het rondkijken in de instellingen kwam ik een aantal opties tegen die ik niet kon aanpassen. Zo is de optie onder Instellingen -> Display om de navigatiebalk aan te passen donker gekleurd, en de optie Edge-vensters ontbreekt helemaal. Daar kan ik dus geen gebruik van maken, terwijl die functie nu juist zo handig is op een tablet van dit formaat. Het kleurenpalet uit Samsungs variant van Material You is niet aanwezig bij Instellingen -> Achtergrond en stijl. Ik kan daarentegen wel een andere wallpaper instellen. Bij Biometrie en beveiliging mis ik de opties Samsung Pass, Veilige Wi-Fi en Veilige Map. Bij Privacy ontbreekt Aangepaste service, bij Veiligheid en noodsituaties ontbreekt Medische gegevens, en ook bij de andere instellingen zijn een heleboel functies niet aanwezig. Google Discover op het rechter scherm is er niet, ook niet in de instellingen van het startscherm.

Gerelateerde artikelen

Blijkbaar legt Samsung extra gebruikers beperkingen ook al zouden ze volledige toegang tot het apparaat moeten kunnen hebben. Inmiddels heb ik deze opmerking bij meerdere Samsungkanalen neergelegd. Zo meldt een community-manager in de Samsung-community het volgende erover:

Goed dat je ons een berichtje stuurt, we helpen je dan ook graag verder. Wanneer je een 2e gebruiker aanmaakt zal de 1e gebruiker altijd de Administrator blijven, hierdoor zullen voor de 2e gebruiker bepaalde opties niet beschikbaar zijn. Per app zullen de mogelijkheden wel verschillend zijn bij gebruik met een 2e account.
Waarom je de 2e gebruiker niet dezelfde rechten kan geven is mij niet duidelijk. Via de Samsung Members-app kan je een suggestie indienen welke terecht komt bij de R&D afdeling en wellicht dat deze optie met een toekomstige update alsnog mogelijk wordt. 

Tweede gebruiker op Samsung Galaxy Tab S8 kan tablet niet volledig gebruiken (en dat blijft zo)

Keuze van Samsung?

Nu is het zo dat fabrikanten deze gebruikersprofielen in Android kunnen aanpassen als ze dat willen. Blijkbaar heeft Samsung hiervoor gekozen, maar geeft de administrator vervolgens geen mogelijkheden om rechten aan te passen voor andere gebruikers van het apparaat. Dat betekent dus dat de Androidtablet door een ander gezinslid niet volledig gebruikt kan worden. Voor tablets als deze, die behoorlijke prijzen hebben, variërend van 749 euro tot en met 1.449 euro, is dat toch wel een tegenvaller. Samsung Nederland heeft inmiddels een reactie gegeven: “Er is vooralsnog geen ondersteuning voor de tweede gebruiker. Vooralsnog is het een standaardinstelling dat een andere gebruiker dan de main-gebruiker niet alle rechten heeft.”

Heb jij een Samsung Galaxy Tab S8 of een Androidtablet van een andere fabrikant? Welke rechten hebben tweede gebruikers op jouw tablet? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Meerdere gebruikers in Android

Meerdere gebruikers in Android

Alles over de Samsung Galaxy Tab S8-serie

Wil je eerst meer te weten komen over de nieuwe Galaxy Tab S8-serie. Bekijk dan een van deze artikelen op Androidworld:

Koop hier de Samsung Galaxy Tab S8
Koop hier de Samsung Galaxy Tab S8
Koop hier de Samsung Galaxy Tab S8

Koop hier de Samsung Galaxy Tab S8

Voor elke situatie is er een model van de Samsung Galaxy Tab S8.

Beschikbaar vanaf € 749

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk