Schimmige truc tijdens tonen advertentie in apps zorgt voor flink mindere accuduur

Schimmige truc tijdens tonen advertentie in apps zorgt voor flink mindere accuduur

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Malafide reclame in apps

Advertenties in apps zorgen voor inkomsten. Doordat mensen op reclames in apps klikken krijgt de advertentieplaatser hier een heel klein beetje geld per klik voor. Diegene die de advertentie laat plaatsen - vaak een bedrijf - krijgt in principe indirecte inkomsten omdat iemand interesse in haar product of dienst toont, en de app die het toestaat dat er advertenties worden getoond verdienen hun geld door advertentieruimte te verkopen. Nu had iemand bedacht om achter dergelijke advertenties in apps op de achtergrond een video af te laten spelen.

Hierbij werd de video als bekeken geregistreerd wat weer extra geld opleverde voor diegene die de advertentieruimte heeft gekocht: een reclame voor video levert over het algemeen meer op dan een gewone reclamebanner in een app. Het schimmige aan de truc was dat het advertentienetwerk die voor de advertenties zorgt niet kon zien dat de 'kliks' op de video's nep waren en betaalde dus keurig het geld aan de advertentiekoper uit, wat weer voor extra winst voor de fradeur zorgt. In totaal zijn er zo per maand tientallen miljoenen euro's per maand verdiend, zo rapporteert Buzznewsfeed.

Advertenties Android voorbeelden

De advertenties die werden misbruikt

Het probleem voor gebruikers van Android-smartphones is dat het op de achtergrond afspelen van deze verborgen video tijdens het tonen van advertenties zowel voor extra mobiele data als energieverbruik zorgt. Hierdoor wordt je accu een stuk meer verbruikt dan normaal het geval zou zijn. Sommige ontwikkelaars van apps waarin de getroffen advertenties werden getoond kregen dan ook klachten van gebruikers dat de app buitensporig veel energie verbruikte. De ontwikkelaar zit dan met zijn handen in het haar, want het wil natuurlijk gebruikers een goede ervaring aanbieden en dit soort praktijken kunnen voor reputatieschade zorgen.

Bovenstaande truc is voorgekomen in diverse populaire Android-apps. Inmiddels heeft één van de betrokken advertentienetwerken genaamd Aniview aangegeven dat deze truc om zo extra inkomsten te vergaren is geblokt. Welke apps precies slachtoffer zijn geworden van de malafide advertenties wordt niet genoemd in het artikel om zo te voorkomen dat gebruikers ontwikkelaars gaan beschuldigen. Hopelijk zal Google ook voorkomen dat dergelijke manieren om advertenties te misbruiken onmogelijk gaat worden, maar dit is nog niet duidelijk.

Hoeveel energie een app verbruikt kan je inzien via instellingen. Hoe dit per telefoon gaat kan verschillen, maar over het algemeen is het instellingen > Batterij > opties rechtsboven > batterijverbruik. Hier krijg je een lijst met welke apps de meeste energie verbruikt in volgorde te zien.

Advertenties in apps voorkomen is op Android niet standaard mogelijk. Er zijn trucjes zoals een DNS-server gebruiken van een adblock-partij, maar dit werkt niet altijd even soepel. Een andere optie - als die er is - is het kopen van een premium-versie van een app waarbij er überhaupt geen advertenties worden getoond.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk