De strategie van Nokia: 'groeien dankzij midrange, dan meespelen in de high-end'

De strategie van Nokia: 'groeien dankzij midrange, dan meespelen in de high-end'

Interview Nokia

WinFuture sprak in een interview met Britta Gerbracht, de Duitse PR-verantwoordelijke voor Nokia. Volgens Gerbracht mogen we volgend jaar nieuwe vlaggenschepen van het merk verwachten, en ze bevestigt ook dat we dit jaar - zoals verwacht - niet meer hoeven te rekenen op de lancering van de Nokia 9. Hoewel we al veel gelekte foto's en informatie van de telefoon zagen, is die lancering, net als vorig jaar gebeurde, uitgesteld. Al lijkt Gerbracht niet letterlijk in het artikel te bevestigen dat de lancering vroeger gepland was.

Volgens Gerbracht staat voor de vlaggenschepen van Nokia design centraal, al is ook de verhouding prijs-kwaliteit een belangrijke focus. Nokia heeft ondertussen naar eigen zeggen een eigen stijl gevonden voor zijn vlaggenschepen, en dus kan het zich nu volop focussen op die twee belangrijke peilers.

Nokia 9 render

Gelekte afbeeldingen van de Nokia 9 met zijn vijf camera's achterop

Focus op midrange

Nokia wil in 2019 ook uitpakken met nieuwe innovaties. Ooit, voor de opkomst van de smartphone was Nokia alomtegenwoordig in het straatbeeld. Ze waren de belangrijkste fabrikant van gsm's. Het bedrijf is er vervolgens niet in geslaagd om die steker positie te behouden toen de eerste smartphones met touchscreen op de markt kwamen. Nu Nokia er weer staat - er werken op dit moment zo'n 650 werknemers bij moederbedrijf HMD Global - is het volgens Britta Gerbracht de bedoeling om weer net zoals vroeger voorloper te worden. Nokia wil daarbij naar eigen zeggen nieuwe, innovatieve technologie aanbieden voor een aantrekkelijke prijs.

Nokia wil daarom de komende jaren in de eerste plaats focussen op de midrange-markt, meer bepaald de hogere middenklasse tussen 300 en 400 euro. Op langere termijn zal die focus de komende jaren vanaf 2020 à 2021 ook meer uitgebreid worden met de high-end-markt. Nokia lijkt dus met andere woorden te willen groeien met de midrange om dan meer mee te kunnen spelen met de 'grote jongens' in de high-end.

Nokia 7 Plus

Claudia was enthousiast over de Nokia 7 Plus in haar review

Complexe naamgeving

Nokia wil zich ook meer gaan richten op het uitbouwen van een vaste community en het merk wil ook betere ondersteuning bieden met zijn klantenservice. Nokia zal ook meer accessoires op de markt brengen naast zijn telefoons. Denk bijvoorbeeld aan hoesjes en hoofdtelefoons. Het is alleen nog onduidelijk of die strategie ook voor Nederland geldt, omdat Gerbracht meer bepaald benadrukt dat ze met een nieuwe Duitse distributeur werken die de producten in grotere getallen kan verdelen.

Bij Androidworld - en we zijn niet de enige - raken we steeds meer in de war over de naamgeving van Nokia toestellen. Onlangs kregen wij Wout Martens over de vloer, topman van HMD Global Benelux, en we zijn er toen in geslaagd om de man voor onze microfoon te zetten in onze AW Hangout-podcast. Daar probeerde hij eveneens duidelijkheid te scheppen over de naamgeving, maar met de komst van de Nokia 8.1 zorgde alleen maar voor meer onduidelijkheid. De 7.1 was niet bepaald een echte opvolger voor de 7 Plus vermits hij veel kenmerken deelt met de huidige 7 Plus. De 8.1 lijkt dan weer wel op een opvolger van de 7 Plus omdat hij op elke gebied een beetje beter presteert, maar hij is dan weer niet krachtig genoeg om hem als opvolger te beschouwen voor het Nokia 8-vlaggenschip.

Nokia 8.1

De nieuwe Nokia 8.1 lijkt ook sprekend op de 7 Plus

Gaming-telefoon

Gaming-telefoons zijn een trend. Kijk maar naar de ASUS ROG Phone en de Razer Phone 2. Ook meer mainstream merken als Huawei komen met gaming-telefoons zoals de Huawei Mate 20 X. Toch zullen we, in tegenstelling tot de eerdere geruchten, niet meteen dergelijk nieuws van Nokia mogen verwachten. Volgens Gerbracht is er op dit moment geen gaming-telefoon in de maak. Nokia beschouwt gaming-telefoons als nicheproducten, en daarom zijn ze op dit moment geen focus voor het Finse bedrijf.

In het verleden kon Nokia ook op veel aandacht rekenen met de lancering van moderne versies van legendarische gsm's zoals de Nokia 3310. Winfuture vroeg ook of er nieuwe plannen in de maak zijn voor dergelijke 'retrotoestellen'. Volgens Gerbracht is Nokia 's werelds grootste leverancier van feature-telefoons, maar er zouden voorlopig geen plannen zijn om dergelijke retrotoestellen uit te brengen.

Huawei Mate 20 X

De Huawei Mate 20 X is een gaming-telefoon met een reusachtig 7.2 inch scherm

Nokia terug in handen van Nokia?

Eigenlijk moeten we spreken over Nokia Mobile en niet over Nokia. Nokia Mobile werd destijds uit het moederbedrijf Nokia Group gehaald. Nokia ontwikkelt ook telecomapperatuur, zoals zendmasten, die niet gericht is op consumenten. Die business is altijd zelfstandig gebleven toen het telefoongedeelte werd verkocht aan Microsoft destijds, en na het Windows Phone-tijdperk aan het eveneens Finse HMD Global.

Ondertussen doet Nokia het onder HMD Global een stuk beter, en de terechte vraag van Winfuture was dan ook of er plannen zijn van Nokia Group om Nokia Mobile weer zelf in eigen handen te nemen. Britta Gebracht bevestigde dat er op dit moment geen gesprekken plaatsvinden hieromtrent tussen beide bedrijven.

Wat denk jij van de plannen van Nokia? Denk jij dat ze bezig zijn aan een geslaagde comeback? Wat verwacht je van ze in de toekomst? Laat het weten in de reacties.

ASUS ROG Phone
4000 mAh
6 inch - 1080 x 2160 px
128/512 GB
Qualco SDM845 Snapdragon 845

Meer info

Razer, Inc Razer Phone 2
4000 mAh
5.72 inch - 2560 bij 1440 px
64 GB
Qualco Snapdragon 845

Meer info

Nokia 7.1
3060 mAh
5.84 inch - 2244 bij 1080 px
32/64 GB
Qualco Snapdragon 636

Meer info

Nokia 7 Plus
3800 mAh
6 inch - 1080 x 2160 , 18:9 ratio px
64 GB
Qualco Snapdragon 660

Meer info

ASUS ROG Phone
4000 mAh
6 inch - 1080 x 2160 px
128/512 GB
Qualco SDM845 Snapdragon 845

Meer info

Razer, Inc Razer Phone 2
4000 mAh
5.72 inch - 2560 bij 1440 px
64 GB
Qualco Snapdragon 845

Meer info

Nokia 7.1
3060 mAh
5.84 inch - 2244 bij 1080 px
32/64 GB
Qualco Snapdragon 636

Meer info

Nokia 7 Plus
3800 mAh
6 inch - 1080 x 2160 , 18:9 ratio px
64 GB
Qualco Snapdragon 660

Meer info

Nokia 8
3090 mAh
5.3 inch - 2560 bij 1440 px
64 GB
Qualco Snapdragon 835

Meer info

Lees meer over:
Nokia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties