Tinder, Happn en Grindr en andere apps verkopen gebruikersdata

Tinder, Happn en Grindr en andere apps verkopen gebruikersdata

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Illegale datahandel

De Consumentenbond en 23 andere consumentenorganisaties over de hele wereld luiden de noodklok om illegale datahandel. Volgens deze organisaties moeten de autoriteiten snel in actie komen om deze illegale praktijken tegen te gaan. De Consumentenbond baseert zich op een onderzoek dat systematische privacyschendingen door de online advertentie-industrie aan het licht bracht. Het onderzoek is uitgevoerd door de Noorse consumentenbond Forbruderradet.

Dit onderzoek heeft verschillende datingapps, ovulatie-apps, keyboard-app, kinder-apps en religieuze apps onder de loep genomen. De Consumentenbond meldt het volgende: "Alle apps verzamelen gebruikersgegevens en spelen deze door aan meer dan 135 (commerciële) partijen. Dat doen ze zonder dat ze de gebruikers hier (goed) over informeren of zonder hen om toestemming vragen."

Data Transfer Project

Apps die gebruikersdata verkopen

Dating-apps: Grindr, Happn, OkCupid, Tinder

Ovulatie-apps: MyDays, Period Tracker Clue

Make-up-apps: Perfect365

Religieuze apps: Muslim: Koranspreuken

Keyboard-apps: Wave Keyboard

Kinder-apps: My Talking Tom 2

Tinder

Perfect365 spant de kroon

De make-up-app Perfect365 is de koploper. Deze app verkoopt gebruikersdata aan maar liefst 72 bedrijven. Datingapp OKCupid kan er ook wat van, deze app verzamelt gegevens zoals geslacht, leeftijd, locatie, drugsgebruik en geaardheid en verkoopt deze door aan datahandelaren.

Deze handelaren verkopen deze gegevens op hun beurt vervolgens ook door, aldus de Consumentenbond. De gebruiker weet dus niet dat zijn gegevens worden doorverkocht en waar deze uiteindelijk terecht komen. De mogelijke consequenties van deze illegale datahandel zijn al helemaal onduidelijk.

Privacy-instellingen in Android

Gebruikers hebben volgens de Consumentenbond geen mogelijkheid het delen van gegevens uit te zetten. Volgens het onderzoek delen sommige apps – waaronder Grindr – op Androidtoestellen zelfs data van gebruikers als die in de privacy-instellingen van hun telefoon hebben aangegeven dat ze reclame-tracking niet toestaan.

Data Veiligheid Internet

Politiek moet ingrijpen

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, vindt dat politiek ingrijpen nodig is: "Het Noorse onderzoek toont aan dat consumenten de controle over hun data steeds meer kwijtraken. Door deze illegale datahandel kunnen bedrijven advertenties specifiek richten op bijvoorbeeld een 26-jarige homoseksuele, single vrouw in Amsterdam die wel eens recreatief drugs gebruikt."

Dat is volgens Molenaar al krankzinnig, maar die data kunnen ook nog eens in verkeerde handen terecht komen: "Dan bestaat het risico op bijvoorbeeld discriminatie of manipulatie. En consumenten kunnen niets doen om dit te voorkomen. Dit moet écht anders. Het probleem van illegale datastromen moet in de kern aangepakt worden. En dat is aan de politiek. Dit onderwerp moet internationaal meer prioriteit krijgen."

De Noorse consumentenbond heeft bij de Noorse toezichthouder klachten ingediend tegen Grindr en 5 advertentienetwerken. De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over het rapport en dringend verzocht deze illegale datahandel te onderzoeken. Daarnaast stuurde de Consumentenbond een brief naar de Tweede Kamer.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Hier vind je een samenvatting en hier het Engelstalige rapport van de Finse consumentenbond.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk