De staatssecretaris van Digitalisering, Alexandra van Huffelen, verbiedt het gebruik van TikTok op de werktelefoons van ambtenaren. Onder andere Mark Rutte zal dus geen “gave” campagnefilmpjes op TikTok vanaf zijn werktelefoon meer mogen maken. Waarom is dit?
TikTok-verbod
Rijksambtenaren mogen straks geen TikTok meer op hun werktelefoon hebben staan. Op dit moment waren er al zorgen en wordt het rijksambtenaren al afgeraden, maar op korte termijn wordt het voor hen ook echt verboden. Alexandra van Huffelen - staatssecretaris van Digitalisering - meldt hier op de website van de Rijksoverheid vandaag onder andere het volgende over: ''de Rijksoverheid moet veilig zijn werk kunnen doen, ook via zijn mobiele apparaten. Recente Kamervragen en internationale ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat we zijn gekomen tot een zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie. We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld.''
TikTok wordt hierin niet specifiek benoemd, tegenover de NOS wordt er echter bevestigd dat het over TikTok gaat. Van Huffelen volgt hiermee verder het advies van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op. Zij adviseren namelijk om alle apps, die worden beheerd door landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland, niet te gebruiken op gevoelige apparaten. Hierbij kun je denken aan apparaten die gebruikt worden door rijksambtenaren.
Gerelateerde artikelen
Waarom precies?
De grote vrees voor TikTok wordt voornamelijk veroorzaakt door de potentiële inmenging van de Chinese overheid. TikTok wordt namelijk ontwikkeld door ByteDance, een Chinees technologiebedrijf. Naast onder andere het beheren, ontwerpen én ontwikkelen van de app maken ze ook de algoritmes van TikTok. Over dit laatste is bekend dat de Chinese overheid hier graag inzage in wil. TikTok ontkent dat ze deze toegang ook verschaffen.
ByteDance maakt echter ook andere apps die moeten voldoen aan Chinese censuurwetten én er waren zo'n 300 medewerkers van TikTok eerder actief voor de Chinese staatsmedia. Er zou dus spraken kunnen zijn van een potentieel veiligheidsrisico. TikTok heeft dit allemaal al meerdere keren ontkend. Ook nu heeft het weer gereageerd. Tegenover de NOS melden ze het volgende:
''TikTok wordt door geen enkele staat of overheid gecontroleerd. Zowel TikTok als ons moederbedrijf -ByteDance - is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok. We willen beoordeeld worden op feiten in plaats van angsten en gelijk behandeld worden."
Ook een TikTok-verbod in Amerika
In de Verenigde Staten dreigt er algeheel verbod op TikTok. De regering Biden wil dat de Chinese eigenaren van TikTok hun belangen verkopen. TikTok meldt dat dit weinig zin heeft. Het lijkt er volgens Bloomberg echter toch op dat TikTok zich zal willen afsplitsen van ByteDance. Meer over dit alles lees je in onderstaand artikel.
Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Laat het ons weten in de reacties.