TikTok krijgt functie voor minderjarigen die niet gaat werken

TikTok krijgt functie voor minderjarigen die niet gaat werken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

TikTok heeft al verschillende voorzorgsmaatregelen geïntroduceerd die zijn bedoeld om de jongere gebruikers van het platform te beschermen. Vandaag komt het platform met nog een aantal maatregelen die tieners moet helpen de schermtijd te beperken. Gaan die maatregelen werken?

Timer die app op slot zet

In de komende weken zal elk account van TikTok-gebruikers jonger dan 18 jaar automatisch een dagelijkse schermtijdlimiet van 60 minuten krijgen. Zijn ze langer dan een uur in de app aan het scrollen, dan moeten ze opnieuw hun wachtwoord invoeren om verder te kunnen kijken. TikTok meldt dat het maken van zo'n "actieve beslissing" tieners helpt om de schermtijd onder controle te houden: "Onderzoek toont ook aan dat als we ons meer bewust zijn van hoe we onze tijd besteden, we meer bewust kunnen zijn van de beslissingen die we nemen."

Kinderen onder de 13 jaar krijgen ook zo'n dagelijkse schermtijdlimiet van 60 minuten. Hun ouders moeten dan een toegangscode instellen of invoeren om 30 minuten extra kijktijd mogelijk te maken.

Jongeren kunnen de timer uitzetten

De timer is niet verplicht. Jongeren kunnen ervoor kiezen om de 60-minuten-timer uit te zetten. In dat geval krijgen ze alsnog een melding om de timer weer aan te zetten als ze meer dan 100 minuten per dag op TikTok zitten. Tieners krijgen daarnaast ook weekoverzichten met een samenvatting van hun schermtijd.

Hoewel dit soort schermtijdtools welkom zijn, moet je je afvragen of al deze nieuwe functies er echt zijn om tieners en gezinnen te helpen. TikTok en ook Instagram doen er namelijk alles aan om jou zo lang mogelijk te laten kijken naar filmpjes. Dat gebeurt via allerlei slimme algoritmes maar ook onze eigen hersenen zorgen ervoor dat we eindeloos video's kijken, doomscrollen of gleefreshen dus. Zoals communicatiewetenschapster en docent Mariek Vanden Abeele al eens in een interview met Androidworld aangaf: “Facebook dat om je digitale welzijn geeft, is als McDonalds dat gezonde salades aanbiedt.” Daarbij is de nieuwe timer in TikTok door tieners eenvoudig uit te schakelen. Wij vragen ons af hoeveel tieners dit gaan doen als ze voor het eerst de timer te zien krijgen. Wat denk jij?

Gaat de nieuwe TikTok-timer voor tieners werken?

Meer informatie over digitale gezondheid

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk