Telegram-oprichter: "iPhone-bezitters zijn Apples digitale slaven"

Telegram-oprichter: "iPhone-bezitters zijn Apples digitale slaven"

Pavel Durov, de oprichter van Telegram, uit stevige kritiek op Apple en de iPhone. Hij noemt iPhones "middeleeuwse" apparaten en hij vindt dat ze de duur zijn voor de kwaliteit die Apple in ruil levert. Hij gaat zelfs zo ver door te stellen dat Apple hand in hand gaat met het communistische regime in China.

Kritiek op Apple

In een artikel van The New York Times wordt Apple ervan beschuldigd dat het meewerkt met de Chinese overheid die een oogje in het zeil houdt op de telefoons van burgers. Telegram's CEO Pavel Durov verwijst in een bericht op zijn kanaal naar het artikel en schiet vervolgens een salvo af aan hevige kritiek namens Apple.

"Apple is erg goed in het nastreven van zijn business model, dat gebaseerd is op de verkoop van te dure, verouderde hardware aan consumenten die vastzitten in het ecosysteem", zo schrijft hij in zijn bericht nadat de man stelt dat hij niet verrast is door het artikel van The New York Times.

Telegram-oprichter: "iPhone-bezitters zijn Apples digitale slaven"

Digitale slaven

Durov zegt dat hij het gevoel krijgt dat hij terug wordt gekatapulteerd naar de middeleeuwen, elke keer wanneer hij een iPhone gebruikt om de iOS-app van Telegram te testen. Daarbij geeft hij het 60 Hz scherm als voorbeeld dat nog altijd in de iPhone wordt gebruikt. Veel Android-toestellen, ook telefoons uit het lage prijssegment, werken al met 120 Hz panelen die soepelere animaties weergeven.

"Het ergste gedeelte zijn niet de onhandigere apparaten of verouderde hardware. Als je een iPhone bezit dan wordt je Apples digitale slaaf", aldus de topman van Telegram. Het is alleen toegestaan om de apps te installeren die die Apple beschikbaar stelt in de App Store en je kan alleen Apples iCloud gebruiken om je gegevens de back-uppen."

Telegram-oprichter: "iPhone-bezitters zijn Apples digitale slaven"

Durov sluit af door te stellen dat het omwille van al deze kenmerken geen wonder is dat Apples "totalitaire aanpak" is de smaak valt van de Chinese Communistische Partij. En dat die partij nu de controle heeft over alle apps en gegevens van burgers die een iPhone gebruiken.

Privacylabels

Apple stond zette de voorbije jaren zijn focus op privacy in de schijnwerpers, onder meer door te weigeren om in te breken in de iPhone van een verdachte voor terrorismefeiten op vraag van de politie. Het bedrijf stelde recent ook privacylabels voor die appgebruikers waarschuwen over de gegevens die apps verzamelen. Google wil die labels zelfs overnemen voor zijn Play Store, maar alleen lijkt Apple niet deze zelfde lijn door te trekken in China.

Wat denk jij van de harde woorden van Durov? Gaat hij volgens jou te ver met zijn kritiek of ben je het met hem eens? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Afbeelding: meliesthebunny, CC BY-NC 2.0

Lees meer over:
Apple Privacy Telegram

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties