'Telegram blijft bron van (nep)nieuws voor Rusland'

'Telegram blijft bron van (nep)nieuws voor Rusland'

Stella Meulemans

door Stella Meulemans

Laatst geüpdatet

De Russische overheid heeft een aantal dagen geleden Instagram geblokkeerd in het land. Ook andere social media zijn slachtoffer. Rusland doet dit om in controle te blijven over wat hun burgers online lezen over de oorlog. Het is wel opmerkelijk dat Telegram online blijft. Deze berichtendienst staat evenwel vol met (nep)nieuws over de oorlog.

Online oorlog

Verschillende sociale media zijn geblokkeerd door de Russische overheid. Volgens Rusland zijn deze media 'extremistische organisaties'. Op Facebook en Instagram was het toegestaan om slecht over de Russische overheid te spreken en hiermee was het land niet akkoord. Telegram blijft nu over als een van de weinige kanalen waar Russen nog nieuws over de oorlog met Oekraïne kunnen lezen. Er wordt ook wel enorm veel nepnieuws gedeeld via Telegram.

Telegram is altijd wel een speler geweest in deze oorlog. Dit komt omdat de Russische overheid de berichtendienst gebruiken om Russische propaganda en valse informatie te verspreiden. Naast deze informatie wordt er van buitenaf toch ook veel betrouwbaar nieuws gedeeld. Veel Oekraïners en Russen gebruiken het als een van hun enige nieuwsbronnen. Vooral voor de Russen is dit belangrijk, want zij hebben niet veel nieuwsbronnen over die niet door de Russische staat gecontroleerd worden. Zo meende het persbureau Reuters te vertellen dat verschillende grote nieuwssites zoals BBC News ook geblokkeerd zijn in het land.

Gerelateerde artikelen

Telegramoprichters zijn Russische broers

Velen vinden het dus vreemd dat Telegram niet offline gehaald wordt, ondanks ze nieuws delen waarvoor andere kanalen geblokkeerd zijn. Er wordt gespeculeerd dat dit komt omdat telegram opgericht werd door twee Russische broers in 2013. Dit waren Nikolai en Pavel Durov. Volgens critici had Pavel Durov nauw contact met Vladislav Surkov. Vladislav was voordien de plaatsvervangende stafchef van Russisch president Vladimir Poetin.

Maar als we even teruggaan in de tijd kunnen we vaststellen dat Telegram toch niet altijd geliefd was door de Russische overheid. In 2018 is de berichtendienst namelijk geblokkeerd in Rusland. Dit kwam omdat de Russische veiligheidsdiensten geen toegang kregen van Telegram tot versleutelde berichten. Deze blokkade is pas opgeheven in 2020 na een overeenkomst tussen beide partijen.

Telegram toch bijna offline

Toch is er even overwogen om Telegram nu ook offline te halen. Pavel Durov deelde eind februari mee dat hij Telegram misschien wilde blokkeren in Rusland en Oekraïne. Hij deelde dit mee in zijn Telegram-kanaal dat zo'n 680.000 abonnees heeft. Hij gaf aan dat hij bezorgd was dat Telegram "steeds meer een bron van niet-geverifieerde informatie" werd.

Hij moedigde de Russische en Oekraïense bevolking aan om wantrouwend te blijven tegenover de informatie die gedeeld werd op Telegram. Pavel wilde ook absoluut niet dat de berichtendienst gebruikt zou worden om conflicten te verergeren of "etnische haat aan te wakkeren". "Zolang het conflict duurt overweeg ik de werking van Telegram gedeeltelijk of volledig te beperken.", schreef Durov nog.

Gerelateerde artikelen

Kritiek wegens vorm van censuur

Na de mededeling van Durov volgde al snel veel kritiek. Volgens verschillende mensen zou Telegram een vorm van censuur opleggen zodra Durov een blokkade oplegt. Er wordt verwacht dat de blokkade er niet (meteen) zal komen. Durov heeft na zijn mededeling niets meer laten weten over een mogelijke blokkade. Al geeft hij wel toe dat Telegram niet de capaciteit heeft om de overvloed van desinformatie en nepnieuws te stoppen. Het lijkt er ook op dat de Russische overheid ook niet meteen van plan is om Telegram te blokkeren. Begin deze maand riep de Russische overheid via hun Telegram-kanaal zelfs op dat overheidsinstanties een Telegram-account zouden moeten aanmaken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Telegram? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk