Onderzoek: 70 procent verkeersdeelnemers is met telefoon bezig

Onderzoek: 70 procent verkeersdeelnemers is met telefoon bezig

Gamen achter het stuur

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in opdracht van verzekeraar Interpolis onderzoek gedaan naar het gebruik van de telefoon (4068 respondenten) in het verkeer en uit de resultaten is gebleken dat bijna 70 procent van de deelnemers in het verkeer naar de telefoon grijpt. Dat meldt de NOS.

Ten opzichte van twee jaar geleden is er niet veel veranderd aan dat percentage. Wel gebruikten volwassenen in 2019 vaker apps om navigatie in te stellen, muziek op te zetten en om spelletjes te spelen in het verkeer. Met name automobilisten speelden onderweg wel eens een spelletje, zo'n 8,2 procent. Twee jaar geleden stond dat percentage nog op 3 procent. Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis, over het spelen van games in het verkeer: "Maar we zien eigenlijk over de hele linie dat mensen games spelen, zowel in hun rol als voetganger, automobilist als fietser."

Auto bellen

Mogelijke verklaring

Het onderzoek noemt als mogelijke verklaring 'meer en betere apps', maar ook de langere files waardoor we meer geneigd zijn om de telefoon vast te houden m even een spelletje bij te werken. Uit de resultaten bleek ook dat, ondanks het hoge telefoongebruik in het verkeer, er maar twee respondenten hebben aangegeven een boete te hebben ontvangen voor het gebruiken van de mobiele telefoon.

"Niet verrassend is dus dat 56,9% van de automobilisten en 65,6% van de volwassen fietsers aangaf de kans op een boete (zeer) laag in te schatten. Van de jongeren schat 43% de kans op een boete als (zeer) laag in wanneer ze fietsen. Overigens bleek dat respondenten die door telefoongebruik een ongeval hebben veroorzaakt vaker de telefoon in het verkeer gebruiken dan respondenten die geen ongeval hebben veroorzaakt."

Smartphone fiets

Handheld bellen en handhaven

Vanaf 1 juli 2019 geldt een verbod van het smartphonegebruik op de fiets. Dat verbod heeft zijn vruchten afgeworpen volgens het onderzoek: "Volwassen fietsers gaven aan hun telefoon minder vaak te zijn gaan gebruiken om handheld te bellen. Jongeren gebruiken de telefoon voor dezelfde handelingen als in 2017."

De SWOV ziet graag dat het onderzoek bijdraagt aan de vermindering van het smartphonegebruik in het verkeer. Jansen noemt een aantal hulpmiddelen daarbij: "De beste manier om het aan te pakken is via verschillende invalshoeken, zowel met handhaving, als campagnes, voorlichting en technologische oplossingen." Volgens Jansen denken mensen nu te vaak dat de pakkans op dit vergrijp veel te laag is en dat moet volgens haar veranderen.

Wat zou er volgens jullie gedaan moeten worden om het smartphonegebruik in het verkeer terug te dringen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Lees meer over:
Algemeen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties