AW bezocht de techmarkt van Shenzhen: het Disneyland voor de smartphoneliefhebber

AW bezocht de techmarkt van Shenzhen: het Disneyland voor de smartphoneliefhebber

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op reis naar China

Androidworld maakte met OPPO een bezoek aan Shenzhen. Zo konden we kennis maken met het Chinese merk en leerden we ook de Chinese smartphonemarkt van heel dichtbij kennen. Eerder las je al in deze reportagereeks een aantal opmerkelijke feiten over deze nieuwe fabrikant die voor het eerst aanstalten maakt in Europa. We bespraken hun banden met OnePlus, hun goede prestaties in China - en minder goede resultaten wereldwijd, en alles over hun Super VOOC-snellaadtechnologie.

In dit artikel lees je het eerste deel van ons reisverslag. We namen een bezoek aan de bekende techmarkt van Huaqiangbei, en we geven je ten slotte nog enkele onmisbare reistips voor wie graag China wil bezoeken. Het land blokkeert namelijk onder meer alle diensten van Facebook en Google. Hoe bezoek je China zonder het contact met de rest van de wereld te verliezen? Voor de geïnteresseerden, alle foto's werden genomen met de camera van de Huawei Mate 20 Pro.

OPPO China

De stad Shenzhen is de hele tijd één grote bouwplaats, omdat ze telkens wordt uitgebreid

Shenzhen

Androidworld verbleef in China in de stad Shenzhen. De stad wordt vaak de Chinese Silicon Valley genoemd. Precies 40 jaar geleden besloot de Chinese overheid om ten oosten nabij Hong Kong een vissersdorp te laten evolueren tot een enorme handelsmetropool. De bedoeling is dat buitenlandse bedrijven er gemakkelijk in contact komen met Chinese fabrikanten, en verder zijn er ook een heleboel start-ups van de partij om er te netwerken in de hoop de juiste connecties te maken.

Shenzhen is constant in beweging, want de stad blijft aan een hoog tempo groeien. Als je een paar jaar geleden een bezoek bracht aan de stad, ben je er gegarandeerd vandaag de weg kwijt. De Chinese overheid heeft voor buitenlanders en internationale bedrijven een soepelere regelgeving voorzien in Shenzhen vergeleken met de rest van China, en dat is een van de vele succesfactoren van de stad.

China OPPO

Lichtfestival ter ere van 40 jaar Shenzhen waarbij kantoorgebouwen rijkelijk werden uitgerust met LED's

Langs de andere kant ligt vlak naast Shenzhen - het handelsepicentrum van China - ook de stad Dongguan. In tegenstelling tot Shenzhen dat volgepakt zit met reusachtige kantoorgebouwen, vind je hier niets dan industrie. Kijk even om je heen. 70 procent van de producten die je om je heen ziet, bevat wel een onderdeel dat gemaakt werd in de stad Dongguan. In China wordt ze dan ook vrij terecht 'de fabriek van de wereld' genoemd.

Leven in Shenzhen

Niet alleen groeit Shenzhen in een hoog tempo. Van de inwoners wordt er op hun beurt verwacht dat ze ook in een hoog tempo leven. In Shenzhen bestaat er een uitdrukking die vrij vertaald '996-werken' heet. Je werkt van 9 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds en 6 dagen op 7. Op de laatste week van de maand verwachten veel bedrijven dat je ook op zondag werkt.

Met zo'n dagelijks ritme is er natuurlijk weinig tot geen ruimte voor vrije tijd en een sociaal leven, en alle sociale activiteiten gebeuren dan ook op de werkvloer. Daten bijvoorbeeld, gebeurt gewoon met de collega's. Als je geluk hebt organiseert je bedrijf een activiteit met een ander bedrijf en leer je wat nieuwe mensen kennen.

Fantastische smartphonewinkels

Op de agenda stond een bezoek gepland aan een welbekende plaats in China voor de smartphoneliefhebber, Huaqiangbei. In Shenzhen vind je midden tussen de eindeloze torens met kantoren een straat die volledig toegewijd is aan smartphones en andere technologische producten.

OPPO China

Enerzijds vind je er een heleboel smartphone-shops waarbij je als klant een winkelbeleving krijgt die je in Nederland niet kan vinden. De smartphonewinkels zelf - zoals de OPPO-winkel die we natuurlijk in het kader van de reis bezochten - zitten boordevol snufjes. Je hebt bijvoorbeeld een bank met usb-poorten waarmee je je telefoon kan opladen. Zodra je je toestel verbindt, zie je plots dat een display naast je golvende animaties vertoont die van kleur veranderen afhankelijk van het batterijniveau van je toestel. Test je een koptelefoon, dan zie je op een muur eveneens een golvende animatie verschijnen afhankelijk van het type muziek dat je beluistert. Nuttig? Nee. Cool? Absoluut.

China OPPO

Een kunstwerk bestaande uit verschillende OPPO Find X-telefoons (adviesprijs 999 euro per telefoon)

Veel handiger is het reparatiegedeelte van elke winkel. Geen van deze winkels zijn echt officiële winkels, maar de eigenaars kleven maar al te graag namen als: Xiaomi, Vivo, OPPO of Huawei op hun voorgevel. Het leuke aan het feit dat het geen officiële winkels zijn, is dat je er met elk toestel terecht kan. Vervolgens kan je je telefoon laten repareren aan een ongeziene efficiëntie. De gemiddelde reparatieduur - natuurlijk afhankelijk van de schade - is 15 minuten.

China OPPO

Gebarsten scherm? In deze shops hoef je niet zo lang te wachten dan bij de reparatie van je Pixel

Onderdelen kopen

Wat Huaqiangbei zo bijzonder maakt is dat de helft van deze straat is toegewijd aan onderdelenwinkels. Als je een beetje handig bent, kan je in principe zelf proberen om bepaalde reparaties van smartphone uit te voeren. Tenminste als je over het juiste materiaal beschikt. Bereid je wel voor op een erg frustrerend en delicaat proces met uiterst kleine schroefjes.

Van de cameralenzen tot het moederbord en de accu. Je vindt hier alles wat nodig is om je telefoon te repareren. Het is natuurlijk een stuk voordeliger om zelf de reparatie uit te voeren - eventueel met onofficiële onderdelen - dan dat je hem onder handen laat nemen door een winkel. Anderzijds zou je in principe - als je het juiste boodschappenlijstje in handen hebt - je eigen telefoon in elkaar kunnen zetten.

China OPPO

AliExpress of Alibaba, maar dan offline

Wie niet beter wist, zou Huaqiangbei op het eerste gezicht kunnen aanzien als een doorsnee winkelstraat. Tenminste als je de logo's van Huawei, Xiaomi, Vivo en OPPO even wegdenkt die rijkelijk over de gevels verspreid zijn. Langs de buitenkant ziet het er verder uit als pakweg Picadilly Circus in Londen, met opvallende en kleurrijke reclame-animaties en grote shoppingscentra.

China OPPO

Het tweede gedeelte van de straat, netjes gescheiden van de onderdelenwinkels, kan je nog het beste als het volgende omschrijven. Denk aan reusachtige webshops als een AliExpress of Alibaba waar je bijna letterlijk bekogeld wordt door alle soorten technologische producten. Continu verschijnen er nieuwe gadgets en snufjes voor een appel en een ei. Hou die gedachte even vast, en stel je het offline voor, dus in een fysieke winkel. Wat je daarmee krijgt is de meest bombastische, maar tegelijk ook knotsgekke en fascinerende winkelervaring die je je kan voorstellen. Eindeloze shoppingscentra verspreid over meerdere verdiepingen zijn ingericht met allerhande gadgets en accessoires voor je telefoon.

China OPPO

Betalen in China

Alleen in tegenstelling tot bovengenoemde webshops vind je hier nergens prijskaartjes en gebeurt alles via onderhandelingen. Neem daarbij dat de gemiddelde Chinese winkelier nauwelijks enkele woorden Engels begrijpt, en je krijgt een boeiende winkelervaring als toerist.

OPPO China

Wie zou winnen? De nachtmodus van de Mate 20 Pro, of een Chinees op een elektrische scooter?

Als je uiteindelijk toch een prijs hebt afgesproken, sta je meteen voor de volgende uitdaging. Betalen via een betaalkaart wordt in de meeste winkels in China - zelfs de McDonald's - niet aanvaard. Je betaalt er ofwel cash, of via WeChat. De Chinese overheid blokkeert diensten als Facebook en Google. WeChat is zowat het Chinese alternatief voor WhatsApp, maar dan inclusief een betaaldienst. Je kan geld zetten op je account, en vervolgens scan je even een QR-code in de winkel om het bedrag over te schrijven. Deze betaalmethode is immens populair in China, maar voor buitenlanders is ze niet toegestaan. Je kan de app wel gebruiken om te communiceren, maar geld op je account zetten, is niet mogelijk voor buitenlandse toeristen.

Als je naar China gaat, is het trouwens aangeraden om even een VPN-dienst te installeren zoals Tunnelbear VPN. Op die manier maak je een beveiligde verbinding via een ander land waar dergelijke apps niet zijn geblokkeerd. Belangrijk is wel dat je de app installeert alvorens je de trip naar China maakt, want ook VPN-apps zijn uiteraard verboden. Bovendien zijn gratis wifi-hotspots absoluut een absolute 'no go' in China.

China OPPO

OPPO-Fabriek in Dongguan

In ons volgende reisverslag over onze Chinese avonturen bespreken we onze trip naar de fabriek van OPPO in de stad Dongguan vlakbij Shenzhen. We zagen hoe een smartphone van het begin tot het einde tot stand komt, en we kregen inzicht in de manier waarop fabrikanten hun toestellen extensief aan testen onderwerpen alvorens je ze in handen krijgt.

Wat denk je van Huaqiangbei, zou jij je aan smartphonereparaties wagen, of heb je vragen voor ons? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

OPPO China

Voorproefje van ons fabriekbezoek in Dongguan

TunnelBear VPN

TunnelBear VPN

TunnelBear is een VPN-app voor Android waarmee er 500MB per maand gratis verstookt kan worden via vele verbindingen wereldwijd. Met VPN's in vele landen en een erg t ..
WeChat

WeChat

WeChat is momenteel de grootste berichtenapplicatie in China maar maakt snel markt in de landen om China heen. De messenger is zeer uitgebreid met zeer veel mogelijk ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk