Amerikaanse techbedrijven drijven ondanks exportverbod toch handel met Huawei

Amerikaanse techbedrijven drijven ondanks exportverbod toch handel met Huawei

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Zwarte lijst

Ondanks het ingestelde handelverbod dat de regering-Trump heeft opgelegd, leveren een aantal Amerikaans bedrijven toch onderdelen aan Huawei. Dat meldt het Financieel Dagblad op basis van een bericht van persbureau Bloomberg.

President Trump heeft een aantal Amerikaanse bedrijven verboden om zaken te doen met Chinese bedrijven die op een zwarte lijst staan. De bedrijven op deze zwarte lijst vormen volgens de Verenigde Staten dus een nationaal veiligheidsrisico. Op de beruchte lijst wordt ook Huawei genoemd. De Verenigde Staten denkt namelijk dat de Chinese overheid de apparatuur van Huawei gebruikt voor spionage. Huawei heeft deze aantijgingen altijd ontkend. Vanwege deze sancties heeft Google tevens de toegang tot het Android-besturingssysteem voor Huawei moeten beperken.

De Verenigde Staten heeft kort na het ondertekenen van het presidentieel decreet verzachtende maatregelingen voor 90 dagen ingevoerd. Dit is overigens een erg beperkte terugschroeving van de maatregel waarbij het Huawei is toegestaan om onderdelen te kopen als ondersteuning van de huidige producten die door zijn klanten worden gebruikt. Verschillende tech-bedrijven zoeken vanaf deze ingestelde maatregel nu hun toevlucht tot uitzonderingsclausules. Steven Fox, analist van Cross Research, meldt het volgende: "Zelfs wanneer een onderneming haar hoofdkantoor in de VS heeft, kan het via buitenlandse dochtermaatschappijen technologie aanmerken als 'buitenlands."

'Minimis'-regel

Volgens Fox hebben deze bedrijven weken lang gezocht naar mazen in de wet om toch handel te kunnen drijven met het Chinese Huawei. Volgens de analist valt bijvoorbeeld een chip waarvan minder dan 25% van de technologie afkomstig is uit de Verenigde Staten, mogelijk, volgens de huidige regels, niet onder het exportverbod. Deze drempel van 25% wordt ook wel de 'minimis'-regel genoemd.

Onder andere Micron, de grootste Amerikaanse maker van geheugenchips, levert weer onderdelen aan Huawei. Dat geldt ook voor Intel, de grootste fabrikant van microprocessoren ter wereld. Of er nog meer technologiebedrijven gebruik maken van de mazen in de wet, is niet bekend.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk