T-Mobile en CBS onderzocht voor privacyschending van klanten

T-Mobile en CBS onderzocht voor privacyschending van klanten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

T-Mobile en het Centraal Bureau voor Statistiek worden beschuldigd vanwege een mogelijke privacyschending. T-Mobile geeft het CBS sinds 2017 toegang tot de locatiegegevens van zijn klanten, maar niet al die data was geanonimiseerd. De Autoriteit Persoonsgegevens en het Agentschap Telecom zijn een onderzoek begonnen.

Beschuldigingen T-Mobile en CBS

De Autoriteit persoonsgegevens (AP) en het Agentschap telecom (AT) zijn een onderzoek gestart naar mogelijke privacyschending bij T-Mobile en het CBS. Het Centraal Bureau voor Statistiek kreeg sinds 2017 toegang tot de locatiegegevens van T-Mobile klanten zonder dat de provider zijn klanten hierover inlichtte. De partijen brachten ook het AT hier niet van op de hoogte bij reguliere vergaderingen, dat zegt het Agentschap tegen NRC.

De gedeelde gegevens in kwestie worden volgens de twee toezichthouders als "hypergevoelig" beschouwd, want het is het is mogelijk om zo te zien wanneer individuen bellen en waar ze zich verbinden. Je kan verplaatsingen in feite de hele dag door volgen, en daarbij komt dat niet alle gegeven geanonimiseerd waren. Vijf medewerkers van het CBS kregen toegang tot een laptop op het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag, en daar kregen ze volledige toegang tot data waarbij individuen geïdentificeerd konden worden.

Gerelateerde artikelen

Locatiegegevens zijn heel gewild bij gemeenten en provincies omdat ze zo betere beslissingen kunnen nemen omtrent investeringen in infrastructurele projecten, of het afsluiten van gebieden tijdens drukte. De CBS wilde een algoritme maken waarbij de locatiegegevens van één telecomprovider meer konden vertellen over de verplaatsingen van alle Nederlanders. T-Mobile is in ons land de grootste mobiele provider en het heeft 5,6 miljoen klanten.

T-Mobile en CBS onderzocht voor privacyschending van klanten

Braafste leerling

NRC ontdekte ook dat er in 2019 ook intern bij het CBS de vraag werd gesteld of het Bureau de privacywetgeving niet schendt met het raadplegen van de gegevens. Dat komt doordat het op dat moment aan KPN wilde vragen om ook locatiegegevens van klanten te delen.

Gerelateerde artikelen

Opvallend is ook dat T-Mobile zich bij het begin van de coronacrisis ook positioneerde als braafste leerling onder de providers in een hoorzitting in de Tweede Kamer waarbij mogelijk beroep zou worden gedaan op de locatiegegevens van klanten. Zo zou T-Mobile alleen geanonimiseerde datasets willen leveren aan de RIVM en CBS. Het Agentschap telecom en de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoeken verder of T-Mobile en het CBS de privacywet hebben overtreden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk