Google CEO Sundar Pichai op het matje geroepen door Amerikaanse politici

Google CEO Sundar Pichai op het matje geroepen door Amerikaanse politici

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op het matje

Eerst was het Facebook CEO Mark Zuckerberg die op de pijnbank mocht, maar nu mag ook Sundar Picai van Google het gaan uitleggen. De Verenigde Staten maakt zich zorgen om een aantal recente feiten omtrent Google. Als eerste is er het feit dat de zoekgigant uit Project Maven is gestapt. Dat is een project van verkenningsdrones voor Defensie in de Verenigde Staten, waarbij Google de software levert. Denk een een beetje als een drone met Google Lens, maar dan nog geavanceerder en speciaal aangepast voor militaire, autonome verkenningsoperaties.

Google heeft besloten om uit het project te stappen door zijn contract met Defensie niet te verlengen. Die beslissing werd genomen, hoofdzakelijk omdat werknemers binnen het bedrijf geen technologie willen ontwikkelen die te maken heeft met militaire doeleinden. De Verenigde Staten reageerde verontwaardigd op die beslissing, juist omdat aan Google werd verzekerd dat de technologie enkel zou worden gebruikt voor verkenningsmissies, en dus niet voor gewapende conflicten.

Honor-trip China

China

De andere - en nog ernstigere- problemen die Amerikaanse politici hebben met Google, hebben te maken met China. Er heerst in dat land een grote mate van wantrouwen tegenover Chinese bedrijven als Huawei en ZTE, omdat ze volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten rechtstreekse banden hebben met de Chinese overheid. Op dit moment kan je bijvoorbeeld geen Huawei-telefoon meer via een telecomcontract kopen in de Verenigde Staten. Politici wantrouwen ook een aantal nieuwe samenwerkingen die Google is gestart met Huawei en ZTE.

De laatste reden waarom Pichai op het matje wordt geroepen, heeft te maken met een geheim project dat zou bestaan binnen Google om een aangepaste, gecensureerde zoekmachine te lanceren in China. Op dit moment is Google er niet beschikbaar, omdat China strenge overheidscensuur kent. In een verklaring aan zijn werknemers heeft Pichai al verklaart dat het geen zoekmachine voor China zal lanceren en dat er geen geheim project lopende is.

Via: Android Headlines

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk