'Strenge EU-regels voor big tech brengt nadelen voor consument'

De Europese Commissie gaat over enkele maanden nieuwe regels voorstellen die restricties oplegt voor grote techbedrijven. De zogenaamde Digital Markets Act (DMA) richt zich op bedrijven als Google, Apple en Meta. Maar kan de consument ook nadelen ondervinden?
Digital Markets Act
Regelmatig roepen privacy- en concurrentiewaakhonden de grootste techbedrijven op het matje. De reden is doorgaans een overname of dienst die kleinere concurrerende bedrijven sterk benadeeld. Vervolgens lopen boetes op doet miljarden. Facebook betaalde bijvoorbeeld twee jaar geleden al 4,5 miljard euro, en dat was een grotere som geld dan de vorige recordboete van 4,3 miljard euro die Google betaalde aan de EU.
Het Europese parlement is het al langer over eens dat het 'big tech-bedrijven' een strengere regulering moet opleggen om de concurrentie te beschermen en de consument meer keuzemogelijkheden te geven. De Europese Commissie werkt al ruim een jaar aan de zogenaamde Digital Markets Act (DMA), en in de komende maanden worden de laatste puntjes op de 'i' gezet.
Vaste regels en miljardenboetes
De bedoeling is dat er vaste regels komen in de EU die speciaal gericht zijn op alleen de allergrootste bedrijven. 'Poortwachters', zo worden ze door de Europese Commissie genoemd, en daarmee bedoelen wetsmakers bedrijven als: Apple, Google, Meta, Amazon en Microsoft. Deze techbedrijven zijn zo machtig geworden, dat ze in hun eentje groter zijn dan een ganse industrie. Neem nu Google, goed voor 1618 miljard euro, ofwel groter dan de gehele auto-industrie, dat weet de NOS.

Wanneer één van deze poortwachters straks buiten de lijntjes kleuren kan de EU ze meteen boetes opleggen die de bedrijven miljarden aan kapitaal kan kosten. Met duidelijke regels moeten kleinere bedrijven minder afhankelijk worden van de grote spelers waardoor ze zelf een groter deel van de koek krijgen. Neem nu dat Apple straks verplicht wordt om andere applicatiewinkels toe te laten voor iPhones, dan ontstaat er concurrentie tussen applicatiewinkels op iOS.
Leger aan lobbyisten
Dat moet in theorie zo zijn, maar alles hangt af van de finale wetten die de EU voorstelt. Wetsmakers worden bovendien ook beïnvloed door een leger aan lobbyisten in Brussel, en dat is al een miljardenindustrie op zichzelf.
Toch zit de angst er bij grote techbedrijven wel degelijk in, dat zeggen anonieme insiders tegen de NOS. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk welke bedrijven straks als poortwachter worden gezien en welke niet. Over spelers als Apple en Google is geen twijfel, maar wat met marktleiders als Spotiy, Netflix en Booking.com?
Consument de dupe?
De techinsiders vrezen ook dat straks de consument ook voor een stuk de dupe wordt van het nieuwe beleid. Een voorbeeld is dat smartphonegebruikers mogelijk vaker moeten inloggen op hun telefoon wanneer ze tussen diensten wisselen. De techinsiders beweren dat grote innovaties zoals de opkomst van smartphones ook niet mogelijk hadden geweest onder strenge regels zoals de DMA.
Lees ook
Of dat ook echt klopt, is maar de vraag. In de komende maanden moet meer duidelijk worden, want de bedoeling is dat de DMA voor april af is. Frankrijk is momenteel de voorzitter van de EU en de Franse president Emmanuel Macron wil de DMA rondkrijgen voor de Franse presidentsverkiezingen, dat stelt de Europese denktank CER op zijn website.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste Android-nieuws? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties