'Straks hoef je niet meer "Hey Google" te zeggen voor je vraag'

'Straks hoef je niet meer "Hey Google" te zeggen voor je vraag'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Google Assistent zal straks naar je vragen en opdrachten luisteren, ook als je niet eerst "Hey Google" zegt. Het zal werken voor de meest standaard opdrachten. Verder komt Google met slimme snelkoppelingen voor apps in de Assistent.

Google Assistent

Google Assistent is een staaltje kunstmatige intelligentie (AI), en de software wordt steeds slimmer. Google kon al na een eerste "Hey Google"-vraag antwoorden op gerelateerde bijvragen die volgen. Al zal je in de toekomst zelfs die "Hey Google" kunnen weglaten, dat ontdekte XDA Developers in de code van de Google Assistent.

Je zal dus rechtstreekse vragen kunnen stellen aan je slimme speaker, je smart display of je telefoon. Het werkt alleen voor de meest eenvoudige opdrachten, denk bijvoorbeeld aan het pauzeren van een timer of het stopzetten van een alarm. Bij zo'n opdracht luistert Google naar hotwords zoals het woord 'timer' om dan vervolgens in actie te schieten. De functie is in ontwikkeling sinds april en heeft als codenaam 'guacamole', maar het wordt ook wel 'voice shortcuts' genoemd. Nu zijn dus ook de eerste voorbereidingen hiervoor te vinden in de code van Assistent.

De voice shortcuts doken ook al een keer in de instellingen

De voice shortcuts doken ook al een keer in de instellingen

Slimme app-shortcuts

Google gaat verder ook zogenaamde 'dynamic shortcuts' introduceren. Wanneer je in interactie gaat met een app via de Assistent, kan Google je toegang geven tot handige snelkoppelingen onderaan de interface van zijn Assistent. Dat is op dezelfde plaats waar de Assistent ook reguliere suggesties doet voor acties, en met dynamic shortcuts kom je dus meteen tot de functie of pagina in een app die je nodig hebt. Om te bepalen welke snelkoppelingen relevant zijn, houdt de AI rekening met je interactie en de juiste context.

Gerelateerde artikelen

De Assistent gaat daarnaast ook werken met een andere manier waarmee je hem op je telefoon tevoorschijn haalt, namelijk door de powerknop lang in te drukken. Googles hulpje zal ook telefoons met Android 12 kunnen uitschakelen op basis van een spraakcommando. Tot slot weten we ook dat Google menselijkere conversaties wil mogelijk maken met zijn Assistent, maar die feature is nog volop in ontwikkeling.

Zou jij het handig vinden als straks geen vast commando meer nodig hebt voor bepaalde taken met de Assistent? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk