Stop5GNL verliest, 5G-netwerk mag worden uitgerold

Stop5GNL verliest, 5G-netwerk mag worden uitgerold

Beweegredenen Stop5GNL

Begin mei vond het kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse Staat plaats. De stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid stopt met veiling van frequenties voor 5G omdat de gevolgen voor de gezondheid volgens hen onvoldoende waren onderzocht. De stichting vond tevens dat de uitrol van dit snelle netwerk de burger niet alleen blootstelt aan "een reëel, ernstig en onomkeerbaar gezondheidsrisico" maar ook een ernstige inbreuk op de mensenrechten betekent.

Volgens stichting Stop5GNL tonen onderzoeken aan dat blootstelling aan elektromagnetische golven die voor 5G gebruikt worden negatieve gezondheidseffecten kan hebben. De staat is het daar niet mee eens en heeft kritiek op de rapporten waar de stichting zich op beroept en vindt dat deze onderzoeken niet aan gangbare wetenschappelijke criteria voldoen. Volgens de staat zijn de wetenschappers die oproepen tot het opschorten van de uitrol van 5G zijn onvoldoende thuis op dit terrein.

Vodafone 5G-verbinding test

Vodafone heeft zijn 5G-verbinding al uitgerold

Uitspraak van de rechter

De advocaat van Stop5GNL stelde het volgende in bij de rechtbank: "De uitrol van 5G moet worden gestaakt, totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico’s uit te sluiten zijn." De rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de overheid verder kan gaan met het veilen van frequenties voor de ‘uitrol’ van 5G.

De betreffende voorzieningenrechter gaf aan dat er geen aanwijzingen zijn dat de deskundigen waarop de Staat zich verlaat, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hebben gehad voor kritiek op de introductie van 5G. Als blijkt dat er gezondheidsrisico's zijn als blootstellingslimieten worden overschreden, zal de staat ingrijpen.

Het 5G-netwerk is niet alleen veel sneller is dan het huidige 4G-netwerk, maar ook stabieler. Daardoor zou het 5G-netwerk op termijn het vaste internet kunnen gaan vervangen. Ondertussen worden er nog altijd zendmasten in de brand gestoken. Deze brandstichtingen lijken gericht te zijn tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Het 5G-netwerk wordt daarnaast ook in nepnieuwsberichten in verband gebracht met de uitbraak van het coronavirus.

Lees meer over:
5G

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer