Stichting KijkOnderzoek verkreeg ook data via omstreden VPN-app

Stichting KijkOnderzoek verkreeg ook data via omstreden VPN-app

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

VPN-app voor dataverzameling

Het in Nederland actieve onderzoeksbureau Kantar Media heeft in opdracht van het MediaPanel via een VPN-app het smartphone-gebruik van Androidgebruikers in kaart gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. Zowel Facebook als Google bleken afgelopen week op deze manier diverse gegevens te verzamelen, in ruil voor geld of cadeaubonnen. Nu blijkt deze methode ook in Nederland te zijn ingezet. Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde internetverbinding die moeilijker te kraken is door derden.

Het MediaPanel brengt in opdracht van het Verenigde Internet Exploitanten (Vinex) en tot voor kort de Stichting KijkOnderzoek (SKO) het internetgedrag van mensen in kaart. Kantar Media voerde het onderzoek via MediaPanel uit. Alleen Androidgebruikers werden gevolgd via een VPN-app. Van de in totaal 5000 deelnemers aan het MediaPanel gebruikten 1500 de Android-app. Als zij websites zouden bezoeken kon MediaPanel zien welke site dit was en hoe vaak deze bezocht werd.

Met versleutelde verbindingen meekijken was niet mogelijk volgens Kantar Media, iets wat Facebook wel deed. In ruil voor deelname aan het programma kregen de gebruikers virtuele punten die konden worden omgeruild voor kado's. De waarde hiervan kwam omgerekend neer op 2 tot 4 euro per maand. Daarnaast werdt er specifiek op minderjarigen gericht door cadeaubonnen van de MediaMarkt en H&M van 10 euro te geven aan kinderen tussen de 13 en 19 jaar die zich aanmeldden.

MediaPanel VPN-app dataverzameling

Verbinding met VPN-app van MediaPanel

Deelnemers aan het programma moesten eerst wel toestemming geven voordat hun internetverkeer kon worden gedeeld. Er zat echter onduidelijkheid in het feit dat door Kantar deze informatie weer werd doorgestuurd naar een ander bedrijf die de inhoudelijke analyse uitvoerde. Diverse juristen noemen de voorwaarden onhelder of vaag. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe gegevens anoniem worden gemaakt of dat al het verkeer wordt doorgestuurd. De Autoriteit Persoonsgegevens zou hiervoor kunnen stellen dat deze manier van data verzamelen onrechtmatig is.

Stichting Kijkonderzoek nam tot 31 december 2018 ook deel aan het MediaPanel. Deze stichting brengt de dagelijkse kijkcijfers van tv en online in kaart. Ze laten weten dat deze manier heel gebruikelijk is om onderzoek te doen en dat ze juist geïnteresseerd waren om de internetmarkt in kaart te brengen.

De laatste week bleek dat zowel Facebook als Google via een speciale VPN-app data van gebruikers verzamelden. Facebook betaalde tieners geld om de zogenoemde app 'Facebook Research' te installeren en te gebruiken. Facebook had hiermee inzicht in al het telefoongebruik en internetverkeer. De app werd ook aan minderjarigen aangeboden, vanaf 13 jaar was het al mogelijk de app te gebruiken.

Screenshots van de Screenwise Meter-app

Screenwise-app van Google

Google bleek ongeveer hetzelfde als Facebook te doen: via een app genaamd Screenwise meter kreeg Google in ruil voor caudeaukaarten van Google Play toegang tot je internetverkeer via deze VPN-app. Ook hier was het mogelijk om vanaf 13 jaar en ouder deel te nemen aan het programma, als de ouders hier toestemming voor hadden gegeven. Later werd de limiet op 18 jaar ingesteld. Het verschil was wel dat Google iets duidelijker was welke data er precies werd verzameld en dat versleuteld verkeer voor zover bekend niet kon worden ingezien, iets wat bij het Facebook-programma wel kon.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk