'Steeds meer Samsung-telefoons krijgen Exynos processor'

'Steeds meer Samsung-telefoons krijgen Exynos processor'

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Volgens een Koreaanse nieuwswebsite zou Samsung druk bezig zijn om het aantal smartphones met een Exynos-chipset flink te verhogen. Waar nu zo’n 20% van de toestellen van het merk op de eigen geproduceerde Exynos-processoren draait, daar moet dit in 2022 minimaal 50% zijn.

Geen problemen meer

Velen zullen niet meteen enthousiast reageren als ze lezen dat Samsung het aandeel Exynos-processoren in Galaxy-telefoons wil verdubbelen. De laatste jaren kampte deze namelijk met een aantal problemen. Zo waren de toestellen, uit bijvoorbeeld de Galaxy S-serie, met een Exynos-chipset steevast langzamer dan dezelfde toestellen met een Qualcomm-chip. Ook waren ze minder zuinig en hadden enkele hier en daar last van overhittingsproblemen. Deze problemen zouden echter gedeeltelijk opgelost moeten zijn.

Het merk heeft namelijk samengewerkt met AMD om de grafische prestaties te vergroten. De aankomende vlaggenschepen van Samsung zouden beschikken over een Exynos-processor met een geïntegreerde AMD-gpu. AMD zou hierin gebruik maken van zijn RDNA 2-architectuur. Deze wordt veelal gebruikt voor pc-gaming, maar moet dus nu in een Exynos-gpu voor de nodige kracht zorgen. Volgens benchmarks zou dit gelukt moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Ook A-lijn moet eraan geloven

Het merendeel van de toestellen van Samsung bevinden zich echter in de A-lijn van het merk. Deze budget- en mid-range smartphones draaien sinds dit jaar vaak op een Qualcomm Snapdragon of op een MediaTek Helio-chipset. Het grootste gedeelte van deze toestellen moet in 2022 daarentegen gaan draaien op een Exynos-chip. De Exynos-processoren die vorig jaar in de deze toestellen werden gebruikt, waren in het algemeen wel minder krachtig dan die van de concurrentie. Of dit is opgelost, is nog niet bekend.

Logische stap

Het plan van Samsung om meer toestellen de eigen Exynos-chipset mee te geven is te begrijpen. Er is nog steeds sprake van een wereldwijd chiptekort en hiermee wordt Samsung minder onafhankelijk van Qualcomm of MediaTek. Wel is het hopen dat de problemen rondom de Exynos-processoren worden opgelost.

Heb jij hier vertrouwen in? Laat het weten in de comments onderaan dit artikel.

De Samsung Exynos 2100-chipset die in de Galaxy S21-serie zit

De Samsung Exynos 2100-chipset die in de Galaxy S21-serie zit

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk