Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Spraakgestuurd zoeken: de aankondiging

· 05 november 2010

Sinds gisteravond laat is het mogelijk om met je Androidtelefoon in het Nederlands door middel van spraak zoekopdrachten te doen. Nederlands is de nieuwste toevoeging aan het lijstje van talen die worden ondersteund in Voice Search (of Spraakgestuurd Zoeken) én spraakinput voor tekstinvoer. Vanmiddag was de officiële persaankondiging, waar we een praatje kregen van Hugo Barra, product management director bij Google en Mike LeBeau, de hoofdontwikkelaar achter Google Spraakgestuurd Zoeken.

Android: de stand van zaken

Tijdens de persbijeenkomst vanmiddag wist Hugo Barra nog een paar leuke feitjes te melden. Helaas ging dat door middel van videoconferencing, aangezien zijn vlucht op het laatste moment gecanceld werd. Volgens Barra zijn er inmiddels 95 verschillende Androidapparaten op de markt die bij Google bekend zijn. Uiteraard ligt dit aantal nog veel hoger als je de goedkope Aziatische toestellen mee zou rekenen. Inmiddels worden Androidtoestellen geproduceerd door meer dan 22 fabrikanten, worden de toestellen verkocht in 49 landen door zeker 59 verschillende telecomproviders. Niet alleen het aantal verschillende toestellen is enorm, ook de verkopen van Androidtoestellen nemen enorme proporties aan. Zo worden er per week meer dan 1,5 miljoen Androidtoestellen geactiveerd. Dus niet door een fabrikant of groothandel aan een winkel verkocht, maar daadwerkelijk door gebruikers in gebruik genomen!

Cloud computing

Hugo Barra legde uit dat Google geïnteresseerd is in het optimale gebruik van een smartphone. En dat optimale gebruik wordt mogelijk door de 'cloud'. Cloud-computing houdt in dat er ergens in een serverpark een aantal supercomputers de hele dag door draaien om het zware werk te doen. Dit is bijvoorbeeld waardoor de camera van je telefoon via Google Goggles ineens een hele nieuwe functie krijgt. Je kunt met Google Goggles bijvoorbeeld DVD-hoesjes herkennen om meer over een film te weten te komen of een tekst direct vertalen in het Nederlands. Het doel van spraakgestuurd zoeken en andere vormen van spraakherkenning is middels de microfoon je telefoon te laten functioneren als bijvoorbeeld dicteerapparaat of vertaalcomputer.

Spraakgestuurd zoeken

Google heeft als gewoonte bij nieuwe ontwikkelingen video's voor gebruikers te maken. Naast slimme animaties, is in deze video's vaak de hoofdrol weggelegd voor de ontwikkelaars zelf. Tijdens een ontwikkelaarsbijeenkomst in februari van dit jaar hebben we gezien dat sommige Google-ontwikkelaars een soort van celebritystatus krijgen. Zo ook bij Mike LeBeau, de ontwikkelaar die onder meer de hoofdrol in de video in dit artikel heeft. Vanwege zijn achtergrond, LeBeau heeft een tijdje in Nederland gewoond en gestudeerd, stond hij te springen om naar Amsterdam te komen om ons een demonstratie te geven.

Werking

Wanneer je de spraakherkenningsfunctionaliteit gebruikt, gebeuren er een aantal dingen. Ten eerste wordt je stem opgenomen en onmiddellijk verkleind naar een heel klein (ongeveer 5kb) audiobestand. Dit bestand wordt vervolgens naar een Google (cloud)-server verstuurd. Op die server wordt er een hevige statistische analyse losgelaten, waarna wordt bepaald wat de boodschap het waarschijnlijkst is. Dit resultaat wordt vervolgens weer teruggestuurd naar je telefoon. Omdat de server leert van elke zoekopdracht, wordt de herkenning steeds beter. Omdat het systeem in het begin natuurlijk een bepaalde taal volledig aan moet leren, verzamelde Google een heleboel gesproken tekst. In Nederland werden 500 verschillende personen, met verschillende achtergronden en accenten gevraagd om 500 verschillende zoekopdrachten in te spreken. Deze werden grondig geanalyseerd en het resultaat is de spraakherkenning zoals deze nu beschikbaar is. Het échte leren moet dus nog beginnen. Als je bedenkt dat in de VS inmiddels 25% van de zoekopdrachten op een Androidtoestel via spraak worden gedaan, kun je je wel voorstellen dat de kwaliteit ook in Nederland snel zal toenemen. Omdat Google gefocust heeft op Spraakgestuurd Zoeken, werkt de dicteermodus, waarmee het mogelijk is om bijvoorbeeld tekstberichten in te spreken, nog niet geweldig. Zo zijn de zoekopdrachten een stuk nauwkeuriger dan gedicteerde teksten. Aangezien het systeem leert, zullen ook de resultaten van de dicteermodus steeds preciezer worden.

http://www.youtube.com/watch?v=q9fIBq-yE_E

Toekomst

Niet alleen zal spraakherkenning in de toekomst dus nauwkeuriger worden, we kunnen nog veel meer handige toepassingen verwachten. In augustus werd Voice Actions aangekondigd, waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is om via (Engelstalige) spraak een volledig tekstbericht op te stellen én te verzenden of om automatisch naar een bepaalde locatie te navigeren na deze te hebben ingesproken. We hadden eigenlijk verwacht dat deze Voice Actions nu ook voor ons beschikbaar zouden zijn. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. Blijkbaar zitten er nog wat haken en ogen aan de uitvoering van stemacties in andere talen. De Google-filosofie is volgens LeBeau zo snel mogelijk vrijgeven wat ze hebben en gaandeweg meer opties toevoegen. Dus in plaats van wachten tot het totale plaatje af is, heeft Google ons nu in ieder geval zoeken door middel van spraak gegeven. De Google-ontwikkelaar gaf desgevraagd aan, dat het mogelijk is dat Googles spraakherkenning op termijn ook naar de desktop komt en mogelijk zelfs offline gebruikt kan gaan worden. Overigens kunnen Androidontwikkelaars deze spraakherkenning ook zelf in hun applicaties bouwen. De functionaliteit bestaat al sinds Google 1.6 in het Google-platform. Veel Nederlandse softwareontwikkelaars hebben deze functionaliteit tot dusver links laten liggen aangezien Nederlands toch niet ondersteund werd. We zijn erg benieuwd welke innovatieve toepassingen de Nederlandse ontwikkelaars ons gaan brengen. Zie hieronder een video waarin Mike LeBeau het een en ander demonstreets. Zoals je kunt horen, is de uitspraak van Mike behoorlijk goed. Jammer alleen dat we de camera net stopten voordat hij z'n "hottentottententententoonstelling" ten gehore bracht.

http://www.youtube.com/watch?v=fmrgRZ8Vl9Q

Foto's

Beschikbaarheid

De Spraakgestuurd Zoeken-applicatie kun je - wanneer deze nog niet op je toestel staat - downloaden door onderstaande QRCode aan te klikken in de Androidworld Reader, of door deze te scannen met de 'barcode scanner'. Deze QRCode werkt alleen op Android 2.2. De meeste nieuwe toestellen hebben meestal al Voice Search standaard op hun toestel geïnstalleerd. Het installeren van deze versie wordt pas interessant als Google stemacties in het Nederlands toevoegt aan haar spraakherkenning. [qrcode_exact:com.google.android.voicesearch] Na installatie geeft lang drukken op de 'zoeken'-toets je de mogelijkheid om, door middel van spraak, via Google te zoeken. Mocht je liever tekstinvoer proberen? Dat kan ook. Als het goed is, is steminvoer ook beschikbaar voor toestellen met Android 2.1. Om een bericht te dicteren ga je naar een tekstinvoerveld. Het maakt niet uit waar in het systeem. Als het virtuele toetsenbord tevoorschijn komt, kun je door de microfoontoets vast te houden het spraakinvoerscherm openen. Heb je toestel met HTC Sense, bijvoorbeeld de HTC Desire? Via deze link kun je ook op jouw toestel gebruik maken van steminput. (Bedankt voor de tip Maurice). Mocht het stemzoeken nog op Engels ingesteld staan, kun je met onderstaande stappen spraakherkenning op Nederlands zetten. Dit is alleen mogelijk op Android 2.2. Op oudere versies kan spraakherkenning alleen in systeemtaal. Mocht je Nederlandse spraakherkenning willen, dan dien je de systeemtaal ook op Nederlands in te stellen.
 • Druk op het homescherm op de 'menu'-knop.
 • Kies voor 'Instellingen'.
 • Kies voor 'Spraakinvoer' .
 • Hier kun je de instellingen wijzigen en onder meer Nederlands als taal kiezen.
Zoeken via het Zoeken-widget kan al op toestellen met Android 1.6 of hoger. Voor onze Vlaamse lezers nog wel slecht nieuws: volgens de Google-mensen werkt Nederlandse spraakherkenning slecht of niet bij onze Belgische vrienden. *Update*:Mocht je de Spraakgestuurd Zoeken-applicatie niet kunnen vinden via bovenstaande QRCode, kun je ook de code hieronder proberen. Het is echter niet noodzakelijk om deze applicatie te installeren. Je kunt op het Zoeken-widget op de microfoon drukken om spraakherkenning te starten. Widgets kun je toevoegen aan je homescreen, door lang op een leeg plekje te klikken. Via het menu dat dan verschijnt kun je het Zoeken-widget toevoegen. [qrcode:spraakgestuurd]

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (40)
Bezig met laden van reacties...