Spotify dient klacht in tegen Apple bij Europese Commissie

Spotify en Apple
Met de komst van Apple Music is de iPhonemaker in het vaarwater gekomen van streamingdienst Spotify en dat laat zich voelen bij het bedrijf. Vooral omdat Apple naast een eigen streamingdienst ook een eigen ecosysteem in handen heeft en dus niet alleen mee het spel speelt, maar ook de regels bepaalt. Spotify heeft geprobeerd om het conflict intern met Apple op te lossen, maar is daar niet in geslaagd, en het bedrijf zet nu verdere stappen.
30 procent commissie
In onderstaande video geeft Spotify meer duiding bij een klacht die ze hebben ingediend bij de Europese Commissie. Spotify wil daarmee niet alleen de regulators in Europa overtuigen maar ook de consument. De streamingdienst haalt daarin meerdere punten aan waarmee Apple oneerlijke concurrentie zou voeren. Het heeft ook een website opgericht waar alle argumenten op een rijtje worden gezet.
Als eerste is er het aanbieden van abonnementen via de App Store. Apple het voor gebruikers alleen toe via zijn eigen betaalmethodes om een abonnement te nemen op Spotify, maar terwijl eist het ook een commissie van 30 procent op het abonnementsgeld. Op die manier is het voor Spotify moeilijk om dat verschil niet door te rekenen naar zijn gebruikers en de prijzen gelijk te houden aan die van Apple Music. Daarom moet het de prijzen kunstmatig verhogen voor abonnementen via de App Store.
Geen promoties en gesloten ecosysteem
Als Spotify ervoor zou kiezen om helemaal geen abonnement aan te bieden via de applicatiewinkel van Apple, dan past Apple beperkingen toe waardoor Spotify geen promoties meer mag aankondigen in zijn app of beperkt met zijn gebruikers in interactie kan gaan. Een laatste punt dat Spotify aanhaalt, is de beperkingen in het ecosysteem waar Apple Music eveneens niet mee geconfronteerd wordt. Spotify wordt uitgesloten van Siri, de Apple HomePod en de Apple Watch.
Google oefent op zijn beurt in de Play Store eveneens spotify.com, maar biedt wel een vrije keuze aan wat betreft betaalmogelijkheden. Er zijn ook geen beperkingen bij de communicatie naar gebruikers en het tonen van promoties. Verder heeft Google ook zijn eigen streamingdienst, YouTube Music, maar het voert daarbij geen beperkingen in voor concurrent Spotify in het Android-ecosysteem.
Wat denk jij van de argumenten die Spotify hier wil maken? Is het oneerlijk dat Apple tegelijk concurreert en de spelregels opstelt? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.
Spotify's nieuwe Wear OS-app
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties