Sony Xperia XZ3 officieel: kleurrijk toptoestel met Android 9.0 Pie

Sony Xperia XZ3 officieel: kleurrijk toptoestel met Android 9.0 Pie

Sony Xperia XZ3

Sony houdt zijn hoge tempo vol op het gebied van smartphones. Elk half jaar komt er weer een nieuwe high-end telefoon uit. De laatste aanwinst is de Sony Xperia XZ3. Deze telefoon is de opvolger van de XZ2-series die we tijdens het MWC in Barcelona zagen. Precies een jaar geleden kwam Sony met de XZ1 en XZ1 Compact op de proppen. De XZ3 borduurt voort op het zogenoemde randloze uiterlijk van de XZ2. Hierbij is het vierkante uiterlijk dat we al die jaren hebben gekend van Sony overboord gegooid voor iets moderners met een 18:9 scherm. Nu is het tijd voor verfijning van dit concept.

Sony Xperia XZ3

Ontwerp en scherm

De XZ3 heeft afgeronde hoeken aan de zijkant waardoor het toestel beter in de hand moet liggen. Daarnaast is er gebogen 3D glas, dat zowel op de voor-als achterkant aanwezig is. De achterkant is van glas, wat voor een premium gevoel moet zorgen maar wel breekbaarder is dan metaal. Er is geen notch op het toestel te bekennen, waar we deze zo vaak in 2018 al hebben gezien. De kleine bezels kunnen nog wel speakers herbergen. Deze nieuwe speakers aan de voorkant zorgen voor een 20% meer volume dan voorgaande modellen.

Sony Xperia XZ3

De zijkant heeft een nieuwe feature genaamd Side sense ontvangen. Tik twee keer ergens aan de zijkant van je scherm, en er zal een pop-upmenu verschijnen. In dit menu zal door middel van AI apps en opties weergegeven worden om door de smartphone heen te navigeren. Deze apps zullen bijvoorbeeld je laatst gebruikte of voorspelde apps zijn. Ook kan je met één hand op foto's inzoomen of gemakkelijk teruggaan naar het vorige scherm. Dit alles moet het gebruik met één hand flink makkelijker maken op het grote 6.0 inch scherm.

Sony Xperia XZ3

Het scherm is een OLED-exemplaar, een primeur voor Sony. Het gaat om een 6 inch exemplaar met een 2880 x 1440 resolutie, QHD+. Hier maakt Sony gebruik van Bravia TV-technologie en HDR om de kleuren nog beter te laten weergeven. Ook kunnen er dankzij een techniek genaamd 'X-Reality for mobile' online video's op het scherm naar bijna HDR-kwaliteit worden omgetoverd. HDR staat voor High Dynamic Range, waarbij het verschil tussen het donkerste en lichtste punt hoger is gemaakt voor een hoger contrast.

Camera

De camera is een 19 megapixel-exemplaar aan de achterzijde, terwijl een 13 megapixel-exemplaar aan de voorzijde voor selfies zorgt. Deze selfie-camera heeft nu ook een portret-modus waarbij het bokeh-effect kan worden gesimuleerd. Hierbij wordt de voorgrond scherp gehouden en de achtergrond wazig gemaakt.

Sony Xperia XZ3

Voorbeeldfoto met de XZ3 gemaakt

De camera aan de achterzijde is een enkel exemplaar. Deze camera kan in 4K HDR video's maken en in 960 fps slow-motion opnemen. Het inscannen van je gezicht in 3D is net als bij de voorgaande generaties ook mogelijk.

Sony Xperia XZ3

Een nieuwe functie is Smart launch met AI. Hierbij zal de telefoon automatisch als je deze oppakt en in horizontale houding houdt de camera starten. Zo kan je nog sneller foto's maken. De aparte cameraknop aan de zijkant van het toestel is ook aanwezig.

Specificaties

Sony heeft net als de XZ2 weer high-end specificaties toegepast. Zo ligt de Snapdragon 845 onder de motorkap, samen met 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. Ook is het toestel zowel IP65- als IP68 gecertificeerd, waarbij het toestel ook als het wordt bespoten met water geen krimp geeft.

De accu is een 3.330 mAh exemplaar waarbij je volgens Sony gemakkelijk de dag doorkomt. Hierbij wordt je geholpen door enkele energiebesparende features zoals de STAMINA-modus en Battery Care. Bij deze laatste functie wordt je smartphone tot 90% opgeladen en pas naar 100% vlak voordat je wakker wordt. Dit is beter voor de accu op de lange termijn, aangezien het toestel minder lang de hoge spanning van 100% hoeft vast te houden. De glazen achterkant zorgt er ook voor dat draadloos opladen mogelijk is.

Software

Het bijzondere aan de Sony Xperia XZ3 is dat dit toestel de eerste is die standaard met Android 9.0 Pie wordt geleverd. Hiermee is het merk de komende Pixel 3 te snel af. De Pixel 1 en 2-serie hebben de update naar Android Pie al op 6 augustus ontvangen. De XZ2 was vorig jaar ook al de eerste smartphone die standaard met Android Oreo werd geleverd, nog voor de Pixel 2. Het is goed dat Sony meteen zijn nieuwe smartphone met de nieuwste Android-versie uitlevert.

Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3 beschikbaarheid

De Sony Xperia XZ3 zal in vier kleuren beschikbaar zijn: Black, White Silver, Forest Green en Bordeaux Red. Dit zal het geval zijn vanaf 5 oktober. Afhankelijk van waar je de telefoon koopt zal er zowel een single-sim als een dual-sim variant zijn. De adviesprijs zal op 799 euro komen te liggen.

Sony Xperia XZ3
3330 mAh
6 inch - 2880 x 1440 px
64 GB
Snapdragon 845

Meer info

Sony Xperia XZ3
3330 mAh
6 inch - 2880 x 1440 px
64 GB
Snapdragon 845

Meer info

Lees meer over:
Sony Xperia XZ3

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties