Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sony heeft zijn krachtigste telefoon ooit voorgesteld. De Xperia Pro-I komt met een enorme 1 inch camerasensor die rechtstreeks uit Sony's RX100 VII-compactcamera is geplukt. Het toestel zal voor 1.799 euro in Nederland te koop zijn.

Sony Xperia Pro-I

Sony houdt van verrassingen. Het Japanse merkt heeft zijn krachtigste cameratelefoon tot nu toe gelanceerd: de Xperia Pro-I. Dit monster van een smartphone heeft een 1 inch camerasensor en hij komt uit in een select aantal Europese landen, waaronder Nederland, voor 1.799 euro. De 'I' in de naam staat trouwens voor 'imaging', ofwel foto's nemen.

Laat ons eerst en vooral in de camera duiken. De 1 inch sensor van de Xperia Pro-1 komt uit de erg populaire RX100 VII-compactcamera van Sony. Hij maakt 12 MP foto's, maar door de grotere sensorgrootte in vergelijking met de meeste smartphonecamera's, is er plaats voor grotere pixels. Ze hebben een enorme pixelgrootte van 2.4µm en zijn daarmee vangen ze extra veel licht op. Met 2.4µm zijn de pixels ongeveer even groot als de gecombineerde pixels van de camera van Samsung Galaxy S21 Ultra door pixel-binning, maar er gaat wel minder licht verloren.

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

ZEISS-lens en variabel diafragma

Exmor RS, dat is de naam van de sensor die wordt gebruikt en ervoor zit een 24 mm ZEISS-lens. Sony heeft zijn camera uitgerust met een variabel diafragma dat wisselt tussen F/2.0 en f/4.0. Volgens Sony kan de Xperia Pro-I-camera beelden maken met een groot dynamisch bereik, ofwel het verschil tussen lichte en donkere elementen in een foto. De kleurcontrasten zouden ook rijk zijn en hij kan naar verluidt goede beelden maken met het bokeh-effect, dat is een onscherpe achtergrond.

  • Sony's camera-apps
  • Uitstekende hoofdcamera
  • Telecamera niet veelzijdig
  • Matig scherm
Bekijk meer specificaties

Sony gebruikt beeldverwerkingstechnologie van zijn Alpha-cameradivisie en stelt dat zijn Xperia Pro-I daarom ook 's nachts detailrijke beelden maakt in combinatie met de grote camerasensor. Er is ook real-time oogdetectie autofocus dat een onderwerp in 315 fasen kan scherpstellen met punten die 90 procent van het frame innemen.

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Toch kan de camera van de Xperia Pro-I ook voor teleurstelling zorgen, tenminste als je een fan bent van periscoopsensor en een groot optisch zoombereik. Er was geen plaats meer voor een periscoopcamera als bij de Xperia 1 III en daarom gebruikt Sony een 12 MP telecamera met 2x optische zoom. Er is ook nog een 12 MP groothoekcamera en een Time of Flight-camera (ToF).

Filmen en vlogmonitor

Op de behuizing van de Xperia Pro-I zijn twee fysieke knoppen voor de camera voorzien: een sluiterknop die foto's neemt in twee fasen en een tweede fysieke knop. Je kan zelf een doeleinde daarvoor kiezen, maar standaard opent hij de speciale 'Videography' Pro-app. Filmen kan de Xperia Pro-I in 4K HDR en met maximaal 120 fps. Met die kwaliteit kan hij ook slowmotion-beelden maken. Beelden zijn dan 5 keer vertraagd.

Voor de echte vloggers heeft Sony een accessoire bedacht: de vlogmonitor. Het betreft een 3,5 inch scherm dat je op de achterkant van de Xperia Pro-I bevestigt, net onder de camera. Het schermpje dient als viewfinder zodat je jezelf kan zien en heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Je kan bovendien via de 3,5 mm audiojack nog een externe microfoon aansluiten.

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Andere specificaties

Maar natuurlijk is er meer aan deze telefoon dan het cameragedeelte. De smartphone heeft een 6,5 inch OLED-scherm met een resolutie van maximaal 4K - voor specifieke toepassingen - en een 120 Hz verversingssnelheid. Onder de motorkap zit ook de Snapdragon 888 samen met 12 GB RAM en een stevige 512 GB opslag. je kan die opslag ook uitbreiden via microSD. De Xperia Pro-I werkt daarnaast met een 4.500 mAh accu die je kan opladen met de meegeleverde 30W snellader.

Gerelateerde artikelen

Prijzen en beschikbaarheid

De Sony Xperia Pro-I zal in december naar Nederland komen en zal dan 1799 euro kosten. Het toestel wordt ook uitgebracht met zijn vlogmonitor die 199 euro kost. Om dat schermpje te bevestigen is daarnaast de speciale backcover nodig waarvoor je 89,99 euro betaalt.

Sony is naast een smartphonemerk een fabrikant van uitstekende camera's. Op het vlak van systeemcamera's is het bedrijf zelfs één van de pioniers. Tot nu toe kon het merk ondanks dat nog niet torenhoog boven de concurrentie uitsteken met zijn smartphonecamera's, maar dat zou met de Xperia Pro-I weleens anders kunnen zijn. Wat denk jij? Kijk jij uit naar de Xperia Pro-I? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Sony Xperia Pro-I
Sony Xperia Pro-I
Sony Xperia Pro-I

Sony Xperia Pro-I

De Sony Xperia Pro-I is Sony's krachtigste cameratelefoon en het vlaggenschip heeft een 1 inch camerasensor. Met deze telefoon krijgen fotografie-enthousiastelingen de kans om met één apparaat te fotograferen, te bewerken en te versturen.

€ 1799

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk