Sony Xperia 1 officieel: nieuwe start met groot 4K OLED-scherm

Sony Xperia 1 officieel: nieuwe start met groot 4K OLED-scherm

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Sony Xperia 1

Sony houdt zijn half jaarlijkse vernieuwingscyclus vol met de aankondiging van de Sony Xperia 1. Dit is het nieuwste high-end toestel van Sony. Sony legt met de Xperia 1 de focus op professionele functies voor een creatieve entertaintmentervaring. Dit zie je namelijk terug in het bijzondere 4K OLED scherm en de drie camera's op de achterkant. Nu komen we OLED vandaag de dag al vaak tegen op high-end smartphones: de vorige high-end smartphone van Sony, de Sony Xperia XZ3, beschikte er bijvoorbeeld ook al over. Toch is de Xperia 1 opvallend anders dan de XZ3. Dit komt ten eerste door het scherm.

Sony Xperia 1

4K OLED scherm

Het scherm op de Xperia 1 is een stuk langgerekter met een beeldverhouding van 21:9. Het scherm is in verticale zin dus toegenomen en komt hiermee op een diagonaal van 6,5 inch. De resolutie is 4K, ofwel 3840 x 1644 pixels, wat heel erg hoog is. Er is ook ondersteuning voor HDR voor het beter weergeven van kleuren en hogere contrast tussen delen in het scherm. Sony legt daarnaast de nadruk op de kleurechtheid van het scherm: in de zogenoemde Creater Mode worden kleuren weergegeven zoals dit precies door filmmakers bedoeld is.

Bij een groot scherm hoort ook goed geluid. Dit wil Sony bereiken door Dolby Atmos in te zetten bij zijn speakers. Natuurlijk zijn fucties als Apt (HD) en LDAC voor betere streamingskwaliteit voor muziek ook aanwezig. Daarnaast is er een Game Enhancer modus waarbij prestaties tijdens het gamen worden geoptimaliseerd en notificaties worden geblokt. Met deze functie kan je ook je scherm opnemen of online opzoek gaan naar tips voor je game.

Sony Xperia 1

Doordat er zoveel verticale ruimte is kan er nu ook beter worden gemultitasked door middel van de Multi Window-functie van Sony. Hiermee opent automatisch een menu dat op basis van kunstmatige intelligentie (AI) kijkt naar je meest gebruikte apps en zo voorstelt welke combinatie van 2 apps je wilt gebruiken. Natuurlijk kan je ook deze apps zelf uitzoeken om in Multi Window te gebruiken.

Sony Xperia 1 Side Sense

Driedubbele camera

Aan de achterkant zien we 3x een 12 megapixel camera. Dit is een grote vooruitgang tegenover de enkele camera die de XZ3 nog aan de achterzijde had. Er is een 16 m lens als groothoeklens met een hoek van 135 graden een diafragma van f/2.4, een primaire 26 mm lens met een diafragma van f/1.6 en een 52 mm telefotolens waarmee 2x optische zoom mogelijk is.

Sony Xperia 1 officieel: nieuwe start met groot 4K OLED-scherm

Met BIONZ X kan er nu beter dan ooit scherpgesteld worden, precies zoals de ogen het ook zien. Deze functie wordt bijgestaan door een burstfunctie die op de achtergrond met 10 fps al scherpstelt en de belichting continu bepaalt. Foto's schieten in het ongecomprimeerde RAW-formaat is ook mogelijk. De front-facing camera heeft een resolutie van 8 megapixel en een diafragma van f/2.0.

Sony Xperia 1

Overige specificaties

Ten slotte nog een rijtje met de overige specificaties. De Sony Xperia 1 is 72 mm breed, 167 mm hoog en slechts 8.2 mm dik. De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de rechterzijkant. Het toestel wordt aangedreven door de nieuwste Snapdragon 855 samen met 6 GB werkgeheugen en heeft een accugrootte van 3.330 mAh. Opladen kan via USB Power Delivery, de standaard voor snelopladen via USB Type-C. Deze accu wordt geholpen door functies als Smart Stamina, Battery Care - waarbij je accu pas van 90 naar 100% oplaadt vlak voordat je wakker wordt - en Xperia Adaptive Charging. Daarnaast is er zowel IP65 als IP68-certificering waardoor het toestel ook tegen beperkte waterdruk kan en onder water kan worden gedompeld. De voor- en achterkant zijn beide uitgevoerd met Corning Gorilla Glass 6 voor bescherming. De Xperia 1 draait standaard op Android 9.0 Pie.

Sony Xperia 1

Prijzen en beschikbaarheid

De Sony Xperia 1 zal in 4 kleuren beschikbaar zijn: Black, Purple, Grey en White. In de lente zal hij te koop zijn: tussen 20 maart en 21 juni dus. De adviesprijs ligt op 949 euro.

Sony Xperia 1

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk