Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Sony heeft de vijfde generatie van zijn koptelefoonserie met noisecancelling aangekondigd. Het gaat om de Sony WH-1000XM5, die voor een adviesprijs van 420 euro op de markt komt.

Sony WH1000XM-serie

De koptelefoons in Sony's WH1000XM-serie zijn al sinds jaar er dag erg geliefd vanwege de geluidskwaliteit, de noisecancelling en slimme functies. Ook het design van de koptelefoon is al die jaren vrijwel gelijk gebleven en dat geldt voor de laatste twee headsets ook voor de prijs. Om dan aan het design en de prijs van deze koptelefoons te 'sleutelen' is een gewaagde zet. En Sony durft het aan, dit is de draadloze Sony WH1000XM5 met noisecancelling.

Alle reviews in de Sony 1000-serie

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Nieuw op de Sony WH-1000XM5

Sony heeft de noisecancelling-functie en de geluidskwaliteit verder verbeterd. De koptelefoon moet zo ongewenste geluiden op iedere locatie automatisch wegfilteren, of dat nu bij een bushalte, per trein naar Londen of een lange vlucht naar Tokyo is. Daarvoor zijn er nu acht microfoons in plaats van vier op de headset te vinden. Ook de speciaal ontwikkelde 30 mm driver en de twee processoren worden voor de ruisonderdrukking ingezet. De 1000XM5 onderdrukt volgens Sony ruis vooral in de midden- en hoge frequenties en de Auto NC Optimizer optimaliseert dit automatisch afhankelijk van de omgeving. De 30 mm driver moet tevens zorgen voor natuurlijker geluidskwaliteit, zodat elk nummer een duidelijk en consistent geluid heeft.

Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Wat meteen opvalt is het design van de XM5. Het nieuwe design is afgewerkt met een nieuw ontwikkelde leren pasvorm met traploze schuifregelaar. Je hoort dus geen klik meer als je de koptelefoon in grootte aanpast. Je schuift de oorschelpen als het ware in de hoofdband. De oorschelpen zelf zijn ook strakker vormgegeven, maar je kan ze niet meer inklappen om ze in de kleine case te stoppen. De case van de XM5 is dan ook een stuk groter hierdoor, maar kan wel als een vouwkrat platgedrukt worden, waardoor deze minder ruimte inneemt in je tas.

De verpakking van de koptelefoon is geproduceerd met gerecyclede en duurzame materialen, speciaal ontwikkeld voor Sony. Voor de WH-1000XM5 wordt onder meer gerecycled plastic materiaal van auto-onderdelen gebruikt.

Bekende functies

Ondersteuning voor High-Resolution Audio dankzij LDAC en 360 Reality Audio zijn ook weer op de koptelefoon aanwezig. Dat geldt ook voor Adaptive Sound Control, oftwel noise cancelling op locatie. Hierdoor wordt omgevingsgeluid automatisch aangepast op basis van je voorkeuren en locatie. Multi-point connection-ondersteuning is er ook. De WH-1000XM5 kan dus tegelijkertijd worden gekoppeld met twee Bluetooth-apparaten. Als er een oproep binnenkomt, herkent de koptelefoon het apparaat en maakt hij automatisch verbinding. Zo kan je snel het telefoongesprek aannemen om erna weer naar de muziek of de podcast op je laptop te luisteren.

Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Nog een oude bekende is Speak-to-Chat. De koptelefoon herkent hierdoor automatisch je stem. Als je dan begint met praten, stopt de muziek en wordt achtergrondgeluid toegelaten. Google Fast Pair en Vind mijn apparaat zijn ook overgenomen van de Sony WH-1000XM4. Met de eerste koppel je de koptelefoon supersnel met je telefoon en met de tweede kun je de XM4 makkelijk terugvinden als je hem kwijt bent. Aan de accuduur is niet gesleuteld. Net als de XM4 kan de XM5 30 uur mee op één lading.

Sony WH-1000XM5 kopen

De Sony WH-1000XM5 is vanaf deze maand te koop in de kleuren zwart en platinumzilver voor een adviesprijs van 420 euro. Daarmee is de nieuwe headset 40 euro duurder dan zijn voorganger.

Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Sony WH-1000XM5 specificaties

Sony WH-1000XM4 Sony WH-1000XM5
Noisecancelling 4 microfoons, HD noisecancelling Processor QN1 8 microfoons, HD noisecancelling Processor QN1, Geïntegreerde V1 processor, Auto NC Optimizer, Verbeterde Noise Sensing-technologie, Wind en geluid-reductie
Geluidskwaliteit 40mm driver unit, LDAC, DSEE Extreme, 360 Reality Audio 30mm driver unit, LDAC, DSEE Extreme, 360 Reality Audio 
Bellen 2 bundelvormende microfoons 4 bundelvormende microfoons met kunstmatige intelligentie
Accuduur 30 uur (met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld), Quick Charging (5 uur muziek kluisteren na 10 minuten opladen) 30 uur (met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld), Quick Charging (5 uur muziek kluisteren na 10 minuten opladen
Slimme functies Speak-To-Chat, Adaptive Sound Control, Spraakassistent, multi-point connection, Fast pair Speak-To-Chat, Adaptive Sound Control, Spraakassistent via wake words, multi-point connection, Fast pair
Overige Wearing detection, Case Verbeterde wearing detection, USB PD-ondersteuning, inklapbare case
Sony WH1000XM5 officieel: topkwaliteit in een nieuw jasje met een nieuw prijskaartje

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer