Sony: "smartphone camera is beter dan DSLR binnen 3 jaar"

Sony: "smartphone camera is beter dan DSLR binnen 3 jaar"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sony voorspelt dat smartphonecamera's binnen drie jaar betere foto's afleveren dan een DSLR-camera. Dat komt dankzij grotere sensors die in telefoons worden gebruikt en innovaties op het vlak van beeldverwerking. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol bij fotografie.

Smartphonecamera en DSLR

Een van de aspecten van de smartphone die de meeste innovatie kent is al jarenlang de camera. Elk jaar zetten smartphonefabrikanten grote stappen voorwaarts en weten ze meer kwaliteit te halen uit relatief kleine camerasensors. Sony stelt nu in een presentatie dat je binnen drie jaar betere foto's maakt met een telefoon dan met een DSLR-camera, dat ontdekte Nikkei Japan.

Sony onderbouwt ook die voorspelling en het stelt dat we kunnen rekenen op betere beeldverwerking dankzij AI en de extra mogelijkheden die grotere beeldsensors brengen. Grotere sensors bevatten ook grotere pixels en daardoor kunnen makers van cameralenzen onder meer de HDR, ofwel het dynamisch bereik van foto's sterk verbeteren.

DSLR verdwijnt

Voor de doorsnee gebruiker is de smartphonecamera vandaag al een vervanger voor de een afzonderlijke camera zoals een spiegelreflex (DSLR)- of systeemcamera. Camerafabrikanten begeleiden DSLR-technologie ook steeds vaker naar de uitgang en kiezen in de plaats voor de technologie van systeemcamera's. Het verschil is dat deze zonder spiegelsysteem komen en enkel een elektronische viewfinder hebben.

Sony is wereldwijd de belangrijkste maker van camerasensors voor smartphones. Het merk heeft volgens cijfers van Statista 42 procent van de markt in handen. Dat ondanks dat Sony met zijn de verkoop van zijn eigen telefoons nog steeds een kleine groep van consumenten aanspreekt.

Gerelateerde artikelen

Videovooruitgang

Ondanks deze voorspellingen op het vlak van fotografie blijft een systeemcamera of DSLR nog wel de betere keuze als het om video gaat. En toch verwacht Sony dat smartphonecamera's in de komende jaren nog sterkere vorderingen zullen maken als het om filmprestaties gaat, vergeleken met de verbetering voor fotografie. Filmen in 8K, multi-frame-verwerking en AI moeten voor die evolutie zorgen, dat meent het Japanse bedrijf.

Heb jij thuis nog een spiegelreflexcamera of DSLR? Gebruik je die dan nog evenveel als vroeger, of laat je hem steeds vaker thuis? Misschien gebruik jij enkel de camera van je telefoon? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over smartphone-fotografie

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk