Sony heeft het moeilijk, verlies vier keer zo hoog als verwacht

Sony heeft het moeilijk, verlies vier keer zo hoog als verwacht

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Sony had de verwachting al uitgesproken dat er dit jaar een verlies geboekt zou worden, maar deze week werd bekend dat deze verliezen vier zo hoog uit zullen vallen. Vooral de mobiele tak doet het een stuk minder dan verwacht.

Verlies

Sony verwacht een verlies van 2,5 miljard dollar over heel 2014 terwijl er maar een vierde van dat bedrag begroot was. Dit jaar zal Sony voor het eerst geen eindejaars-dividend uitkeren.

Het bedrijf heeft voor de zesde keer een dergelijke waarschuwing afgegeven en heeft het ontzettend moeilijk. De televisietak is een van de onderdelen waar enorme verliezen worden geboekt. 

Voor deze cijfers wijst Sony de mobiele tak als schuldige aan, daar worden simpelweg niet genoeg toestellen verkocht om zwarte cijfers te kunnen schrijven. De website 51degrees heeft wat cijfers op een rij gezet over Sony Mobile aan de hand van het aantal toestellen dat het internet gebruikt heeft.

Sony cijfers

Voor Sony is het belangrijk dat ze groeien op de Amerikaanse markt maar daar staan ze momenteel op de 13e plaats. Er zat het afgelopen jaar wel een lichte groei in maar zelfs Alcatel deed het veel beter dan Sony.

Sony Cijfers

Op de bovenstaande taartpunt-diagram zie je de top-15 landen waar het meest gebruik gemaakt wordt van Sony toestellen. We zien dat het Verenigd Koninkrijk en Vietnam het erg goed doen met Sony. Nederland staat helemaal onderaan de lijst.

Het is duidelijk dat Sony last heeft van de grote concurrentie in de mobiel markt. Het is niet het enige merk dat hard moet werken om een ommekeer te bewerkstelligen. Het is HTC gelukt om na een paar kwartalen van verlies weer een bescheiden winst te boeken en LG heeft het tij helemaal weten te keren door een succesvolle reeks van toestellen.

En nu

Sony zal wederom moeten snijden in de mobiele tak om de kosten omlaag te brengen en de verliezen te beperken. Hetzelfde zal gebeuren in de televisietak, het onderdeel dat voor de PlayStation 4 verantwoordelijk is, doet het wel goed.

Tijdens de IFA heeft Sony weer een aantal hele goede toestellen laten zien. De Xperia Z-reeks is redelijk succesvol, de Sony Xperia Z heeft het enorm goed gedaan, maar de Xperia Z1 en Z2 konden dat succes niet echt doorzetten.

De verwachtingen van de Sony Xperia Z3 zijn hoog en wij verwachten zelf heel veel van de Sony Xperia Z3 Compact, een klein formaat toestel met hele goede specificaties. Ook op het gebied van Wearables komt Sony met het nodige aan nieuwe artikelen, maar deze markt is nog zo nieuw dat het grote publiek daar wellicht nog niet echt aan toe is.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk