Sony brengt Android 11 vroegtijdig naar Xperia 1 en Xperia 5

Sony brengt Android 11 vroegtijdig naar Xperia 1 en Xperia 5

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Eind november introduceerde Sony het updateschema voor zijn Xperia-telefoons, waarbij de Xperia 1 II als eerste de Android 11-update mocht ontvangen. Sony's oudere Xperia 1 en zijn Xperia 5 zouden in februari volgen: toch kunnen gebruikers, door een vroegtijdige uitrol, nog in januari van Android 11 genieten.

Sony Xperia 1 en Xperia 5

Sony begon in december de uitrol van Android 11 voor zijn Xperia 1 II: het vlaggenschip-toestel van 2020. Oudere toestellen – of zelfs nieuwere, zoals geldt voor de Xperia 5 II – moeten langer op deze update wachten. In het originele updateschema stonden Sony's Xperia 1 en Xperia 5, die in 2019 zijn aangekondigd, gepland in februari. Volgens XperiaBlog is de update echter in een stroomversnelling terechtgekomen, en zou de uitrol vroegtijdig van start zijn gegaan.

Sony brengt Android 11 vroegtijdig naar Xperia 1 en Xperia 5

Er komen inmiddels meldingen binnen van gebruikers van de Sony Xperia 1 en Xperia 5 die Android 11 op hun telefoons zien verschijnen. De update, met versienummer 55.2.A.0.630 zou inmiddels in Rusland en het Zuidoosten van Azië worden uitgerold – daarmee is de kans groot dat de update op korte termijn ook in andere landen terecht zal komen. Welke wijzigingen Sony precies doorvoert in de update, is niet te lezen in de updatenotities: wel is bekend dat de update 911,2 MB weegt.

Functies van Android 11

Sony heeft, zoals men inmiddels gewend is van het bedrijf, relatief weinig wijzigingen aangebracht in het uiterlijk van Android. Hetzelfde geldt voor de ‘softwarematige functionaliteiten’ van de Android 11. Wat opvalt is dat Sony de vernieuwde Photography Pro-app, die het eerder nog meeleverde bij de Android 11-update van zijn Xperia 1 II, weg heeft gelaten van de Xperia 1 en Xperia 5. Wat Sony eveneens heeft weggelaten van zijn oudere Xperia 1 en 5-toestellen, is het vernieuwde uiterlijk van de 'standaard' camera-app.

Sony brengt Android 11 vroegtijdig naar Xperia 1 en Xperia 5

Sony's Xperia 1 werd op het begin van 2019 gelanceerd

Uiteraard bevat de Android 11-update voor de Xperia 1 en 5 wel verschillende functies die standaard in aanwezig zijn in Android 11, zoals de mogelijkheid om applicaties ‘eenmalig toegang’ te geven tot bijvoorbeeld je locatie. Verder bevat Android 11 een nieuw powermenu en zijn de snelle instellingen van Android zo aangepast dat er voortaan plaats is voor de mediabediening van apps die media op je telefoon afspelen, zoals Spotify. Mocht je alles te weten willen komen over Android 11, dan kun je in dit overzicht terecht.

Update downloaden

In welke landen Sony de update precies van start heeft laten gaan, is nog onbekend. Vermoedelijk is de update nog niet gestart in Nederland en België. Van zodra de update beschikbaar is, ontvang je in het notificatiepaneel een herinnering om hem te downloaden en te installeren. Via het instellingen-menu op je Xperia 1 of Xperia 5 kun je ook handmatig controleren op de update. Mocht de update al hebben ontvangen, stuur ons dan gerust een e-mail (liefst inclusief schermafbeelding).

Sony brengt Android 11 vroegtijdig naar Xperia 1 en Xperia 5

De Xperia 5 volgde later in het jaar, het ontwerp was vrijwel hetzelfde

Eigenaren van Sony's Xperia 5 II, die eind 2020 werd uitgebracht, evenals de Xperia 10 II, staan in de planning op eind januari. Het is onbekend of Sony deze deadline zal weten te halen, gezien het nog twee weken heeft om de uitrol van start te laten gaan. Heb je een oudere Sony-telefoon in bezit als de Xperia 10 (Plus), of een Sony-telefoon in de L-serie, dan zul je Android 11 helaas niet ontvangen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk