Sony verkocht in 2018 de helft minder telefoons en ziet verlies toenemen

Sony verkocht in 2018 de helft minder telefoons en ziet verlies toenemen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sony Mobile verlies

De Sony Xperia-tak binnen het Japanse bedrijf heeft er een moeilijke tijd opzitten. Dit jaar raakte bekend dat de smartphone-afdeling jaren lang leed onder een interne machtsstrijd met de afdeling van systeemcamera's. Al ging Sony helaas niet in op onze vragen hierover. Daarnaast werd er er een grote herstructurering doorgevoerd waarbij de smartphone-afdeling werd samengevoegd met de camera-afdeling om samenwerking te bevorderen.

Beelden van de Sony Xperia 1

Het Sony Xperia 1-vlaggenschip

Nu blijkt uit cijfers die het bedrijf publiceerde dat de resultaten van Sony Mobile tegenvallen. In 2018 werden 6,5 miljoen toestellen verkocht, dat is de helft minder ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast zorgde de mobiele tak 330 miljoen euro verlies in het vierde kwartaal van 2018, wat wel iets minder is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017 waar het verlies 358 miljoen euro bedroeg. Het bedrijf is er in geslaagd om de operationele kosten te verminderen en zo de schade meer te beperken.

In totaal verloor Sony mobile volgens zijn Financial Year (FY)-cijfers 779 miljoen euro verspreid over het jaar 2018, dat is veel meer vergeleken met de cijfers van 2017 toen Sony met een totaal verlies van 221 miljoen euro het jaar afsloot.

Toekomst

Toch doet Sony het goed als je alle bedrijfstakken samen in acht neemt, want de winsten van het bedrijf stijgen. Het bedrijf haalde in 2018 een operationele winst van 7,2 miljard dollar ten opzichte van de 6,7 miljard dollar die in 2017 werd verdiend. De Japanse gigant is onder meer erg succesvol met zijn gaming-divisie en muziek.

Foto's van het prototype van Sony

Een 5G-prototype van Sony

Zolang de verliezen voor de mobiele tak beperkt blijven, zou het bedrijf net als bijvoorbeeld LG, de smartphoneproductie in stand moeten kunnen houden. De ontwikkeling die op het gebied van smartphones worden gemaakt, kunnen bovendien ook nuttig zijn voor andere afdelingen en omgekeerd. Tenminste als samenwerking de norm is. Een bedrijf als HTC is oorspronkelijk in de eerste plaats een fabrikant van telefoons en het heeft helaas enkel zijn Vive-virtual reality-afdeling om op de steunen. Dat maakt het veel moeilijker om te blijven overleven met rode cijfers.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk