Waarom de nieuwe Sony 1 inch-camerasensor zo belangrijk is

Waarom de nieuwe Sony 1 inch-camerasensor zo belangrijk is

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sony komt met de eerste 1 inch-camerasensor die speciaal voor smartphones is gemaakt. De IMX 989 zal als eerste gebruikt worden als de hoofdcamera in de de Xiaomi 12S-serie die in juli verschijnt. Dit is waarom het een belangrijke stap is voor smartphone-fotografie.

1 inch-smartphonecamera

Het is nog niet officieel, maar volgens een lek van de bekende geruchtenverspreider Ice Universe gaat Xiaomi een splinternieuwe 1 inch-camerasensor van Sony gebruiken in zijn aankomende 12S-serie van vlaggenschepen. We zien alvast een afbeelding met de nieuwe IMX 989 naast de andere sensors uit de line-up van Sony.

Een 1 inch camerasensor heeft een grotere oppervlakte dan alle andere camera's die nu in premium smartphones worden gebruikt. Dat zie je ook goed in bovenstaande afbeelding. Op een groter sensoroppervlak kan meer licht vallen en dat is cruciaal om betere foto's te maken. De sensor moet in het bijzonder goede beelden maken in donkere lichtomstandigheden. De camera heeft 50 MP en relatief grote pixels van 1.5µm.

Fotografie op een hoger niveau

De Xiaomi 12S-telefoons zullen niet de eerste zijn die van een grote 1 inch-camerasensor gebruik maken, want Sony lanceerde eind 2021 al zo'n telefoon met zijn Xperia Pro-I-vlaggenschip. Alleen gebruikte het bedrijf toen een 'Exmor RS'-sensor die ook zit in compactcamera's van het Japanse merk. De sensor werd ook deels bedekt door een te kleine lensopening en het volledige potentieel kwam dus niet tot zijn recht. In onze cameratest werden we dan ook niet echt omver geblazen door de Xperia Pro-I. Bij de nieuwe IMX 989, die voor telefoons is ontworpen, zou wel het volledige oppervlak van de sensor benut worden.

De Sony XPeria Pro-I kon niet alles uit zijn sensor halen

De Sony XPeria Pro-I kon niet alles uit zijn sensor halen

Sensors als de IMX 989 kunnen een belangrijke rol spelen om smartphone-fotografie naar een hoger niveau te tillen. De smartphone wordt steeds meer een concurrent voor de huidige DSLR's en systeemcamera's door de combinatie van grotere sensors en kunstmatige intelligentie. Het was ook Sony dat recent voorspelde dat de smartphonecamera binnen drie jaar betere foto's maakt dan de DSLR.

200 MP-concurrent

Sony is niet het enige bedrijf dat steeds betere camerasensors voor telefoons op de markt brengt, want recent bracht Samsung de tweede generatie uit van zijn 200 MP camera. De ISOCELL HP3, zoals hij heet, moet in theorie meer details kunnen vastleggen dan de IMX 989, maar hij is met zijn 1/1,4 inch-grootte wel een stuk kleiner dan de Sony-camera.

De Xiaomi 12S-serie is deze week door Xiaomi geteased en de telefoons staan op 4 juli in de schijnwerpers. Wil jij nu weten hoe je met je huidige telefoon de beste foto's maakt in het donker, ontdek dan deze zeven tips. En wist je dat foto's nemen in RAW veel mooiere foto's oplevert? Kijk zeker ook naar onze favoriete apps voor fotobewerking.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over smartphone-fotografie? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk