Snapdragon 8150 is de opvolger voor de Snapdragon 845, dit weten we

Snapdragon 8150 is de opvolger voor de Snapdragon 845, dit weten we

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Snapdragon 8150

Er is al wat meer informatie gelekt over de opvolger van de Snapdragon 845, de basis die voor de meeste vlaggenschepen van 2018 diende. Natuurlijk komt Qualcomm net als Huawei's de Kirin 980 ook met iets nieuw, en de chipset zou de naam Snapdragon 8150 krijgen. We nemen een kijkje naar de chip die voor de brute kracht zal zorgen bij alle toptelefoons van 2019.

De Duitse site WinFuture heeft informatie vernomen over de nieuw chip en zijn specificaties. Net als de Kirin 980 is ook Qualcomm zoals verwacht erin geslaagd om een moderner bakproces toe te passen, want we mogen voor de nieuwe Snapdragon een 7 nanometer-architectuur verwachten. Met een nieuw bakproces zouden we moeten kunnen rekenen op meer energie-efficiëntie in verhouding tot de prestaties van de chipset. De afmetingen van de chipset blijven wel dezelfde, namelijk 12,4mm bij 12,4mm.

Kloksnelheid en NPU

Naast het nieuwe bakproces blijft de verdeling van de processorkernen dezelfde. Qualcomm zou opnieuw spreken over aangepaste Gold- en Silver-kernen die respectievelijk voor hoge prestaties en energiezuinigheid zorgen. Uit testen die WinFuture zag is gebleken dat vier Gold-cores een kloksnelheid behalen van 2,6GHz en dat de vier Silver-kernen geklokt zijn op 1,7 GHz. Dat zijn verre van hallucinante cijfers, maar de kans is zeer reëel dat de uiteindelijke kloksnelheid die de processor aan kan hoger zal liggen als de chips verscheept worden. Neem de cijfers dus nog met een korreltje zout.

Snapdragon 8150 is de opvolger voor de Snapdragon 845, dit weten we

Verder krijgt de nieuwe Snapdragon ook een aparte Neural Processing Unit (NPU), dat is een kleine processor die naast de gewone processor draait. De NPU wordt ingezet bij taken zoals AI-toepassingen (kunstmatige intelligentie), zodat de SoC hier niet extra door belast wordt en alles vlot blijft werken. Ook bij de Kirin 980 zagen we al een gelijkaardige techniek, die maak namelijk gebruik van een dubbele NPU. Over de grafische chip is nog zo goed als niets geweten.

Laptopprocessor?

Verder weet de Duitse techsite ons nog te vertellen dat Qualcomm ook werkt aan een krachtigere variant op de Snapdragon 8150, en die zal Snapdragon 8180. Qualcomm flirt de laatste tijd steeds meer met Windows en Chrome OS en in 2019 zouden we voor het eerst een compacte, maar krachtige chipset zien die speciaal voor zulke apparaten is bedoeld. Voorlopig weten we alleen dat hij krachtiger zal zijn en een maximaal vermogen van 15 watt heeft.

Beschikbaarheid

We mogen de nieuwe SoC volgend jaar verwachten onder de motorkap van nieuwe smartphones. Interessant is ook dat WinFuture ten slotte spreekt over de kostprijs van de nieuwe chipset die smartphonefabrikanten moeten neerleggen per exemplaar, en dat is een onderwerp waar erg weinig over bekend is. De Snapdragon 845 zou per exemplaar 48 dollar gekost hebben voor een smartphone-fabrikant, en voor de nieuwe chipset zou die prijs iets hoger liggen met 53 dollar. We verwachten ook dat de nieuwe Snapdragon dit jaar nog officieel onthuld zal worden.

Qualcomm Snapdragon

Via: Winfuture

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk