Snapdragon 8 Gen 3 zet in op AI en naadloze integratie

Snapdragon 8 Gen 3 zet in op AI en naadloze integratie

Wesley Akkerman

door Wesley Akkerman

De Snapdragen 8 Gen 3 is een krachtpatser van een processor voor smartphones en tablets. De cpu legt de nadruk op kunstmatige intelligentie (en het genereren van content) en naadloze integratie middels Snapdragon Seamleass.

Dit is de Snapdragon 8 Gen 3

De nieuwe chipset wordt gemaakt op basis van het 4nm-proces en heeft één kern die geklokt is op 3,3 GHz. Daarnaast zijn er vijf zogenaamde Performance-kernen, die een kloksnelheid hebben van 3,2 GHz. De laatste twee cores letten vooral op efficiëntie, en zijn geklokt op 2,3 GHz.

De Kyro-cpu moet dertig procent sneller en twintig procent energiezuiniger zijn dan de Snapdragon 8 Gen 2. Dan hebben we ook nog de Adreno-gpu: die is 25 procent sneller en energiezuiniger dan zijn voorganger. Ook moet er tot anderhalve keer betere ray tracing zijn in videogames.

Tot slot is de Hexagon-npu (neural processing unit) 98 procent sneller en veertig procent efficiënter in vergelijking met de vorige generatie. Al die specificaties moeten ervoor zorgen dat apparaten met deze processor straks capabel genoeg zijn om zelf content te genereren op basis van kunstmatige intelligentie.

Verder is er veel ruimte AI-modellen, zoals Llama 2 van Facebook en Stable Diffusion. De AI-kwaliteiten moeten er daarnaast voor zorgen dat je meer videobewerkopties krijgt. Denk dan aan een soort magische gum die objecten verwijdert, of nachtvisie. Ook is er ondersteuning voor Dolby Vision HDR-fotografie.

Snapdragon Seamless

Met deze processor legt Qualcomm ook de nadruk op Snapdragon Seamless. Dit is cross-platformtechnologie die continuïteitervaringen mogelijk maakt. Je kunt daardoor informatie uitwisselen met apparaten die draaien op nieuwe Snapdragon-chips. Die tref je onder meer aan op smartphones, computers en oordoppen.

Voor computers heb je dan bijvoorbeeld de eveneens recent aangekondigde Snapdragon X Elite nodig. Zo kunnen microfoons en toetsenbord op alle apparaten tegelijkertijd aangesloten worden, bestanden uitgewisseld worden, oordoppen gemakkelijk overschakelen en kan XR de mogelijkheden van smartphones uitbreiden.

De eerste smartphones met deze processor verschijnen waarschijnlijk op z'n vroegst begin 2024.

Kijk jij al uit naar wat je smartphones straks allemaal kan? Laat het ons weten in de comments!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk