Snapdragon 8 Gen 3 is krachtiger, maar ook inefficiënter

Snapdragon 8 Gen 3 is krachtiger, maar ook inefficiënter

Wesley Akkerman

door Wesley Akkerman

Laatst geüpdatet

Het is geen geheim dat de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 de meest krachtige processor voor Android-apparaten is, van dit moment. Maar uit de eerste ervaringen blijkt nu ook dat de cpu ontzettend inefficiënt omgaat met energie. De Xiaomi 14 Pro is het eerste toestel dat werkt met de nieuwste van Qualcomm.

Snapdragon 8 Gen 3 is krachtig en inefficiënt

De Xiaomi 14 Pro heeft inmiddels de eerste groep reviewers wereldwijd bereikt, daardoor rolt hier nu nieuws uit. Twittergebruiker Golden Retriever heeft de Xiaomi 14 Pro door een gestandaardiseerde test gehaald. En wat blijkt: de prestaties zijn met dertien procent toegenomen, maar het energieverbruik is helaas ook toegenomen.

Uit diezelfde test (de Standard Performance Evaluation Corporation, of SPEC) kwam eerder naar voren dat de Snapdragon 8 Gen 2 Plus een power-consumption-per-watt heeft van 4,9. Diens opvolger heeft op dezelfde test een score behaald van 6,27. Dat is een toename van maar liefst 28 procent.

De performance-per-watt-score is met 11,05 een afname van elf procent. Dat zijn geen mooie scores. In dit soort testen wil je uitkomen op een lagere power-consumption-per-watt en een hogere performance-per-watt. Fijn dat de processor zo krachtig is, maar dat gaat nu dus wel ten koste van het energieverbruik.

Er kan nog geoptimaliseerd worden

Hier is het laatste woord in elk geval nog niet over gesproken. Want fabrikanten kunnen nog optimalisaties doorvoeren, die ervoor zorgen dat de Snapdragon 8 Gen 3 beter presteert dan die nu doet. Wellicht dat die smartphonemakers dan andere kernen moeten aanspreken om dat voor elkaar te krijgen, maar dat zien we dus later.

Ondertussen kijken veel mensen alweer naar de toekomst. Volgend jaar kunnen we rond dezelfde tijd de Snapdragon 8 Gen 4 verwachten, die het mogelijk beter gaat doen dan de Gen 3. Laten we hopen dat Qualcomm dan een efficiëntere processor uitbrengt, die ook nog eens krachtiger is dan z'n voorganger.

Merk jij in het dagelijkse gebruik van je smartphone dat nieuwe processors efficiënter zijn dan hun voorgangers?

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk