Snapdragon 8 Gen 1 officieel: de technische info die je moet weten

Snapdragon 8 Gen 1 officieel: de technische info die je moet weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Qualcomm geeft zijn volgende generatie van high-end Snapdragon-processors voorgesteld: de Snapdragon 8 Gen 1. Het is de eerste 4 nm chip van Qualcomm die ook gebruik maakt van Arm's nieuwe V9-chipdesign. We bespreken alles wat je moet weten over de nieuwe chipset.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1

Een opfrisbeurt over de gehele lijn, dat is wat Qualcomm heeft gedaan met zijn krachtigste processors voor smartphones. Er is een nieuwe naamgeving, een energie-efficiënter 4 nm proces en een moderner design van de cpu-kernen.

Qualcomms opvolger voor de Snapdragon 888 heet 'Snapdragon 8 Gen 1' en Qualcomm stelde hem voor tijdens zijn jaarlijkse evenement. Iedere keer begint elke nieuwe high-end processor van Qualcomm met het cijfer 8 en daarom is de nieuwe naam vereenvoudigd. Het gebruik van generaties achter de naam moet een duidelijker onderscheid maken tussen nieuwere en oudere chipsets uit de reeks.

Wat is de prestatiewinst?

Qualcomm behoudt voor zijn processor het design met drie clusters van rekenkernen, maar het ontwerp is wel gebaseerd op Arm v9, een vernieuwd chipdesign. De nieuwe Cortex-X2 hoofdkern doet het zware werk met een kloksnelheid tot 3,0 GHz. Verder zijn er drie Cortex-A710-cores die werken bij 2,5 GHz en vier A510-kernen die geklokt zijn op 1,8 Ghz.

Wat heeft dat opgebracht? Wel, Qualcomm belooft een prestatieboost van 20 procent vergeleken met de Snapdragon 888. Belangrijk is ook dat hij 30 procent energiezuiniger is. We kijken natuurlijk uit naar benchmarks van de eerste telefoons met de Snapdragon 8 Gen 1 om het verschil te ondervinden.

Snapdragon 8 Gen 1 officieel: de technische info die je moet weten

Verbeterde graphics in games 

De nieuwe Adreno-gpu moet verder goed zijn voor 30 procent meer grafische kracht en een winst van 25 procent op het vlak van energiezuinigheid. Qualcomm pakt ook uit met de Adreno Frame Motion Engine. Dat is een systeem dat de gpu helpt om de framerate van beelden te verdubbelen bij hetzelfde energieverbruik als bij de vorige generatie. Anderzijds kan de framerate ook dezelfde blijven, maar dan bij de helft van het energieverbruik.

In games is de Snapdragon 8 Gen 1 in staat om Volumetric lighting-effecten te creëren, ofwel dramatische lichteffecten die we kennen van pc-gaming De gpu ondersteunt Variable Rate Shading of VRS, dat is een techniek die helpt om sneller te renderen door minder belangrijke delen van het scherm minder gedetailleerd te tonen. De chipmaker werkt naar eigen zeggen samen met gameontwikkelaars zodat zij optimaal van de features gebruik zullen maken.

Gerelateerde artikelen

Wifi, 5G en bluetooth

Qualcomm gebruikt zijn Snapdragon X65-modem in de nieuwe Snapdragon 8 Gen 1. Hij ondersteunt wifi 6(E) en 5G-internet met snellere sub-6 GHz-banden en mmWave. In theorie is hij in staat tot internetsnelheden tot 10 Gbps.

Daarnaast is bluetooth sterk verbeterd bij de nieuwe generatie. Telefoon kunnen nu lossless geluid streamen via de energiezuinige bluetooth Low Energy (LE)-technologie. Daarnaast werkt de Snapdragon 8 (Gen 1) met de Broadcast Audio-functie. Je kan daarmee een of meerdere audiostreams uitzenden naar een ongelimiteerd aantal ontvangers.

Gretige selfiecamera

De 18-bit image signal processor (isp) werkt met zogenaamde Snapdragon Sight -technologie. Daarmee is het mogelijk om 240 foto's van 12 MP per seconde te nemen. Anderzijds kan je ook in 8K beelden maken in raw of met de rijkere HDR10+-kleurcontrasten.

Nieuw is ook dat de chipset is uitgerust met een aparte isp die dient voor een always on-camerafunctie. Die is bedoeld voor de selfiecamera, want de selfiecamera kan voortaan nog sneller werken met gezichtsherkenning door actief te blijven op de achtergrond. Wanneer je dan een blik werpt op je telefoon, werkt de gezichtsherkenning al onmiddellijk en ontgrendelt het scherm.

Gerelateerde artikelen

Beschikbaarheid

De eerste telefoons met Snapdragon 8 (Gen 1) worden voor het einde van dit jaar nog voorgesteld. Al verwachten dat we in Nederland pas de eerste toestellen pas in januari zullen kunnen verwelkomen. We verwachten hem onder meer in de nieuwe OnePlus 10 Pro, de Realme GT 2 Pro en de Xiaomi 12. Die laatste zal volgens geruchten de spits afbijten.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk