Smartphoneverkopen in 2022 laagst sinds 2013

Smartphoneverkopen in 2022 laagst sinds 2013

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

De smartphoneverkopen in 2022 waren erg laag. Sinds 2013 hebben we wereldwijd niet zo’n klein aantal verkochte smartphones gehad. Het grootste aandeel in winst is voor Apple. De smartphonemarkt liet in 2022 een daling zien van 18 procent vergeleken met het jaar ervoor. Er werden in het vierde kwartaal van 2022 304 miljoen telefoons verkocht.

Smartphoneverkopen

In het vierde kwartaal moest Samsung het afleggen tegen Apple, wat op zich vrij gebruikelijk is. Het begin van het jaar is meestal meer voor Samsung, dat ook traditioneel gezien op dat moment zijn vlaggenschip uitbrengt. Apple volgt meestal in september met zijn nieuwe iPhone en heeft dan ook vooral het laatste gedeelte van het jaar in zijn macht. Zo ook in 2022, want het vierde kwartaal had Apple een nummer 1-positie.

Smartphoneverkopen in 2022 laagst sinds 2013

De verschepingen van telefoons in 2022 daalden met 12 procent tot 1,2 miljard stuks. Dat was voor het laatst zo laag in 2013. De inkomsten die uit smartphones werden gehaald gingen ook flink omlaag. 9 procent om precies te zijn naar 409 miljard dollar. Dat was voor het laatst zo laag in 2017. Dit alles terwijl Apple juist zijn hoogste wereldwijde aandeel in smartphonezendingen, inkomsten én bedrijfswinst allertijden haalde.

Gerelateerde artikelen

Dit alles blijkt uit de Market Monitor van Counterpoint. Senior analist Harmeet Singh Walia zegt erover: "Door de oorlog in Oekraïne, inflatiedruk, economische onzekerheid en macro-economische tegenwind bleef het consumentenvertrouwen in 2022 zwak en kochten smartphonegebruikers minder vaak een nieuwe telefoon. De smartphonemarkt bleef in het vierde kwartaal van 2022 onder druk staan omdat de kosten van levensonderhoud, de krapte op de arbeidsmarkt en een daling van de koopkracht van de consument resulteerden in een flinke daling van de verschepingen van telefoons van elk van de vijf grootste smartphone-spelers."

Productieproblemen

Er kleeft ook een nadeel vast aan deze cijfers, want de totale gemiddelde verkoopprijs van telefoons is in 2022 met 5 procent gestegen ten opzichte van 2023. Waarom Apple dan toch wel zo goed boerde? Dat zegt onderzoeksdirecteur Jeff Fieldhack: "Doordat Apple zijn productieproblemen vakkundig heeft beheerd, heeft het een jaar dat al werd ontsierd door economische en geopolitieke onrust, beter doorstaan dan andere grote spelers op het gebied van smartphones. De iPhone Pro-serie bleef het goed doen en zijn aandeel in de iPhone-zendingen had nog hoger kunnen uitvallen als er geen productieproblemen waren geweest als gevolg van de corona-uitbraak in de fabriek in Zhengzhou, waar het overgrote deel van de Pro-serie wordt geproduceerd. Daardoor werden sommige volumes van de Pro-serie naar januari verschoven."

Hebben Android-leveranciers hun productieproblemen minder vakkundig beheerd? Daar zegt het onderzoek helaas niets over.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk