‘Smartphoneverkopen dalen door aanhoudende coronavirus-uitbraak’

‘Smartphoneverkopen dalen door aanhoudende coronavirus-uitbraak’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Smartphoneverkopen

Wereldwijde smartphoneverkopen lijden onder de uitbraak van het coronavirus. Sinds het Chinese nieuwjaar eind januari, hebben de smartphonefabrieken wekenlang stilgelegen. Daarnaast moesten de inwoners van China binnenblijven, tenzij het noodzakelijk was om buiten de deur te komen. Met de lockdown (grotendeels) achter de rug, zijn inmiddels de effecten bekend van het coronavirus op de wereldwijde smartphoneverkopen. Volgens Strategy Analytics, leverde de maand februari een flinke deuk op: “in februari 2020 hebben we de grootste daling ooit in de geschiedenis van de wereldwijde smartphonemarkt gezien”, aldus het onderzoeksbureau.

Smartphoneverkopen februari 2020

In cijfers uitgedrukt, leverde de duikvlucht een daling op van 37,4 miljoen telefoons. Er werden slechts 61,8 miljoen telefoons verscheept in februari 2020, ten opzichte van de 99,2 miljoen telefoons in dezelfde maand van 2019. Er zijn meerdere redenen waarom de smartphoneverkoop zou kunnen dalen, maar de uitbraak van het coronavirus staat toch wel op de eerste plaats. Samsung en LG zijn zelfs zo ver gegaan als het sluiten van hun fabrieken zodra er gevallen van het coronavirus werden aangetroffen. Nu de verspreiding van het coronavirus stil is komen te liggen (in China) en winkels openen, zou de wereldwijde smartphonemarkt weer aan moeten trekken.

Europese markten

Voor Europese markten ligt het verhaal toch nog (iets) anders. De piek van het coronavirus volgt pas op termijn: Italië is momenteel de grootste brandhaard van het virus, maar ook Spanje, Frankrijk en Nederland hebben veel ziektegevallen. In de Verenigde Staten verschilt de aanpak per staat, maar er lijkt inmiddels consensus te ontstaan over de wijze waarop het coronavirus tegen te houden is. Of de aanpak uiteindelijk voldoende zal zijn om de economie er weer snel bovenop te helpen, zal later nog moeten blijken. De smartphonemarkt is ook afhankelijk van de aanpak van het coronavirus: als de winkels gesloten blijven, dan zetten de dalingen door.

Foto van de Samsung Galaxy S20 Ultra

Juist recent gelanceerde toestellen, zullen last hebben van de coronavirus-uitbraak

Yiwen Wu, Senior Analist bij Strategy Analytics, verwacht dat de daling zich door zal zetten in maart. Zeker nu consumenten in Europa of de Verenigde Staten in lockdown zitten en niet toekomen aan het aanschaffen van een nieuwe smartphone. Verder geeft Wu aan dat de smartphone-industrie zijn uiterste best moet doen om de smartphoneverkopen te doen stijgen. Onder ‘uiterste best’ verstaat de Senior Analist onder andere een daling in prijzen, of het bundelen van (luxe) accessoires, zoals smartwatches. Ben jij van plan om de komende tijd een nieuwe smartphone te kopen? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk