De smartphonemarkt is in het derde kwartaal van 2021 met 6,7 procent gekrompen. Door het wereldwijd chiptekort worden minder toestellen geleverd. Samsung sloot dit kwartaal af met de beste verkoopcijfers, maar het ziet zij marktaandeel wel afnemen.
Smartphonemarkt krimpt
In het voorjaar van 2021 leek de verkoop van smartphones herrezen, want met dubbele cijfers is de verkoop toen gestegen. Nu gaat het weer de andere richting uit, want de verkoop is in het derde kwartaal van 2021 met 6,7 procent afgenomen, dat weten de onderzoekers van IDC. Zij zien in het wereldwijde chiptekort een belangrijke oorzaak waardoor er minder smartphones verkocht zijn.
In heel wat sectoren is het chiptekort als gevolg van de coronacrisis al langer een dagelijks probleem. Auto's worden bijvoorbeeld met flinke vertraging geleverd. Nu heeft het probleem ook de smartphone-industrie bereikt met als bekendste slachtoffer de Galaxy S21 FE die op zich laat wachten.

VB
De verminderde verkoop van telefoons was in de voorgaande maanden vooral een probleem in Oost-Europese en Aziatische landen, terwijl in West-Europa de verkoop met 4,4 procent daalde. Verwacht wordt dat de gevolgen van het chiptekort zich ook nog in het vierde kwartaal en in de loop van 2022 zullen laten voelen.
Apple grote winnaar
Samsung wist de meeste telefoons te verkopen en het sloot dit kwartaal af met een marktaandeel van 20,8%, vergeleken met 22,7% in 2020. Je zou misschien denken dat Xiaomi de belangrijkste achtervolger is, omdat het merk een tijdlang de meeste telefoon heeft verkocht. Toch wist het Chinese merk zijn marktaandeel slechts met 0,3% uit te breiden.
Gerelateerde artikelen
Apple is daarentegen de grootste winnaar en heeft dit kwartaal een marktaandeel van 15,2%, vergeleken met de 11,7% een jaar eerder. Het Amerikaanse bedrijf wist bijna 10 miljoen iPhone meer te verkopen. De Top vijf wordt afgesloten door respectievelijk Vivo en OPPO.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de smartphoneverkoop? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en onze Telegram-groep.